9 Август, 2016 08:06 4 285 8

Тайната дипломация, която сдобри Турция и Русия

  • турция-
  • русия-
  • тайна дипломация-
  • джавит чаглар-
  • ердоган-
  • путин-
  • назарбаев

Ердоган ще се срещна с Путин. Как се стигна дотук след свалянето на руския бомбардировач?

Тайната дипломация, която сдобри Турция и Русия - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на руска земя. Това е първата среща между двамата лидери след свалянето на бомбардировача Су-24 през месец ноември миналата година.

Инцидентът доведе до влошаване отношенията между двете страни на политическата сцена, което се отрази и на икономическото им сътрудничество.

Турският износ към Русия бе блокиран, а руските туристи трябваше да търсят нови дестинации. Кризата на турска земя бе задълбочена и от атентати на „Ислямска държава“ и ПКК.

През последните седмици обаче се забеляза затопляне на отношенията, връх на което ще е днешната визита на Ердоган в Санкт Петербург. Появи се и информация, че именно руското разузнаване е предупредило турските си колеги за военния преврат, който бе потушен в ранните часове на 16 юли.

Как се стигна до нормализиране на отношенията по оста Анкара – Москва? „Хюриет“ пише, че тайна дипломация е изиграла огромна роля.

Според Ибрахим Калън, говорител на турското президентство, бизнесменът Джавит Чаглар е изиграл „много важна роля“, както и президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев. „Патриотична инициатива“ е била подета и от генерал Хулуси Акар, началник на Генералния щаб.

В края на месец април Акар споделя на Ердоган, че може би има дипломатически канал, който може да сложи край на кризата с Русия. Джавит Чаглар – виден предприемач – има бизнес в Дагестан. През 90-те години на миналия век той е ключово лице в турската политика и близък човек на Сюлейман Демирел. Познанството му с президента на Дагестан – Рамазан Абдулатипов – пък му отваря вратата към един от основните съветници на Владимир Путин Юри Ушаков.

На 22 юни пък посланикът на Казахстан в Анкара Жансеит Туймебаев изпраща „спешна“ бележка до Ибрахим Калън. Нурсултан Назарбаев е провел среща с Владимир Путин в Санкт Петербург, на която руският президент е заявил, че ако Реджеп Ердоган му изпрати писмо с извинение, то той е „готов да го приеме“.

Ердоган обаче все още не е бил готов да се извини, че турски самолети са защитавали границите на страната. Междувременно Калън провежда срещи с руски преводачи и дипломати от казахстанското посолство в Анкара. Заедно те се спират на руската дума „извините“ - която е по-силна от казване на „съжалявам“, но не толкова силна по значение като „извинение“, посочва „Хюриет“.

Ердоган подписва писмото и го дава на Калън. Той незабавно – заедно с Чаглар на борда и руски преводач – излита от Истанбул. Президентският самолет с дясната ръка на Ердоган иска разрешение да лети над Грузия, Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан. От първите три получава такова, но не и от Узбекистан. В този момент се намесва Назарбаев, който предлага на турските си приятели хеликоптер, който да ги вземе от узбекската граница. Горивото на турския самолет обаче е на привършване. В този момент Назарбаев се обажда на държавния глава на Узбекистан Ислам Каримов и го моли за разрешение да пусне „неговите посетители от Турция“. Самолетът каца в Ташкент. По-късно Назарбаев се среща с турците и иска копие от писмото. „Това е добро“, споделя той, четейки редовете.

Писмото е предадено на Ушаков, който лично го дава на Путин. Руският президент го одобрява, а по-късно световните агенции пишат, че Ердоган е поднесъл своите извинения, което е началото на затоплянето на двустранните отношения.

Редица малки и важни стъпки, които сдобряват Анкара и Москва. Това, което не знаят дипломатите, е, че две седмици след това в Турция ще бъде извършен опит за военен преврат...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 0 Отговор
    Цялата работа тръгна от икономиката.

    Путин показа, че достойнство, чест и подобни неща вече са доста по-незначителни от икономическите нужди!
    Ми утре и аз да претрепя някой руски офицер и да кажа после "извинявайте", а?

    Цялата работа е, че на фесовете туризма умря, а и износът на храни към Русия - тоже!
    А на ушанките им трябва пазар за газ, трябва им и по-евтина храна, че цените с 30% се вдигнаха на храните от това ембарго, пък като добавим и ЕС ембаргото - ми то не остана откъде да внасят! И някое реакторче да продадат също.

    Да ги канят там в Евразийския съюз и да забравят за ЕС! И без все повече нямат нищо общо с Европа.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 асан

    0 0 Отговор
    това цялото звучи все едно гледаш третокласен сапунен турски сериал. пълни измислици на тайните служби, приготвени за масовата публика.
  • 3 асан

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    мечтаеш но не е така !
  • 4 релито е такова

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Кирчо,явно си пълен лаик в политиката.Путин унижи Ердоган пред цял свят-това е факта с извинението на Ердоган.В момента,Турция страда изключително много от санкциите на рашаните-туризъм,търговия,енергийни проекти и т.н...Но не това е целта на Путин-той е стратег и играч.Точно смъртта на пилота ще използва да разедини и постави под въпрос надежността на турската армия-член на НАТО-за това пишат и западните издания.Армията на Турция в момента хем се обезглавява от Ердоган-хем самият Ердоган видя че НАТО и САЩ не са му съюзниците за които той мечтае..Реално Путин игре с картите си виртуозно-доказва че Алианса е само параван на САЩ-и втората по сила армия на НАТО-турската,е предадена и обезкървена.Демек със тази си среща,Путин си разчиства сметките не само с Турция(тя не му е проблем) ами основно със САЩ и НАТО-дали това е добре за нас,е друг въпрос.
  • 5 Киро

    0 1 Отговор
    Хаха, Путин бил унизил...унизи себе си, че на втората секунда се съгласи, а през това време вървяха репортажи как семейството на загиналия пилот не желае ни пари, ни извинения, ни обезщетения!

    Всички говореха как Путя щял сега кой знае кви чудеса да направи заради самолета, пък той се прегърна с феса, ще се целуват скоро!

    Мъчно ли ви е, драги ушанки, точно им се канехте на фесовете и то кво стана?!?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 подлоги не ни трябват

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    Явно си просто трол.Никога не е имало офицялно заявление от Кремъл че"ще направи това или онова"-както ти пишеш.Исканията от Москва бяха само три-Извинение(офицялно) и разяснение на случилото се.Обещетение.И разследване на убиеца на пилота.Точка по този въпрос.--Досега всичко е изпълнено от Ердоган-факт.А сега Путин ще си го клати както си иска-защото Ердоган видя че САЩ му подляха вода не само след свалянето на СУ-то,но и с преврата.Европа го демонизира,в Сирия плановете му се объркаха,кюрдите му дишат във врата и още други проблеми.Та сега Ердоган не му остана нищо друго,освен да скача пред Путин като пудел--нали така....А това че ти си туркофил-османлия,всички тук го знем.

    Коментиран от #8

  • 7 by тошо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    тотално глупости пишеш !
  • 8 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "подлоги не ни трябват":

    Неграмотен трол, първо се научи да пишеш правилно на български, после скимти по форумите глупости!

    А туркофил-османлия видяхме кой е - дето тича да се прегръща с феса и забрави за убития пилот, а ти си от тия, дето му пляскат!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания