12 Август, 2016 14:36 1 335 1

Русия, Турция и Иран имат важна роля в региона

  • русия-
  • турция-
  • иран-
  • важна роля-
  • региона-
  • мохамед джавад зариф-
  • мевлют чавушоглу-
  • двустранни отношения

Мохамед Джавад Зариф е в Анкара на държавно посещение

Русия, Турция и Иран имат важна роля в региона - 1
Снимка Архив АП/БТА

Иран, Русия и Турция са  трите страни, които имат изключително значение за ситуацията в региона и трябва да си сътрудничат. Това заяви министърът на външните работи на Ислямската република Мохамед Джавад Зариф, който е в турската столица на държавно посещение, съобщи ПресТВ.

Той се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу в петък, за да обсъдят двустранното сътрудничество и регионалните въпроси.

Това е първото посещение на високопоставен ирански дипломат в Турция, след неуспешния опит за преврат срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган от 15 юли. Иран бе първата страна, която осъди преврата.

След проведените разговори, двамата министри проведоха съвместна пресконференция, на която Зариф заяви, че е обсъдено премахването на съществуващите пречки пред двустранното сътрудничество, но въпреки това различията между Техеран и Анкара остават. Според него трябва да се проведат още разговори и срещи, чрез които те да бъдат разрешени.

От своя страна турският външен министър благодари на иранското правителство и народ за подкрепата към законното турското правителство след провалилия се опит за държавен преврат.

Още при пристигането си в Анкара иранският първи дипломат заяви, че "Иран, Русия и Турция са разглеждани като важни играчи в региона и те трябва да се ангажират за конструктивен диалог и сътрудничество."

"Дори да има различия между страните от региона, те могат да бъдат разрешени чрез диалог", добави той.

По повод събитията от 15 юли Зариф заяви: "Ние вярваме, че ерата на тормоза и превратите е приключила и (тези неща) вече нямат място в нашия регион. Изборът и волята на народна не може да бъде потискана от военни групи."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съвет от бай ганьо

    0 0 Отговор
    Да погледнем какво става в Азия, Русия има всички нужни ресурси в този свят, подкрепена от Иран с нейните става сила, след това идва ред на Китай и Индия те пък могат да обработят тези ресурси за почти без пари, и след това идва ред на Турция да опъни ама истински да я опъне чаршията към Европа, това им трябва Американчетата да гледат като трактор за нафта .
Новини по държави: