Last news in Fakti

12 Август, 2016 16:30 2 212 6

Атина се подготвя за бежанска вълна

  • бежанска вълна-
  • атина-
  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • бежански лагери-
  • остров крит

Четири нови бежански центъра ще бъдат изградени на остров Крит

Атина се подготвя за бежанска вълна - 1
Снимка АП/БТА

Гърция подготвя план за спешни действия, за да се справи с наплива от бежанци, идващи от съседна Турция, които може би съвсем скоро ще залеят гръцките острови в Егейско море, съобщават гръцките медии, цитирани от сайтът „Български новини“.

Според правителствени източници последната вълна от бежанци към Гърция е управляема. Въпреки това, служителите са загрижени, че след неуспешния опит за военен преврат в Турция, нестабилната обстановка в страната може да доведе до още по-голям наплив на хора, търсещи убежище.

В сряда, на гръцките острови в източната част на Егейско море, са пристигнали 169 мигранти.

Според официалните данни в страната, броят на бежанците, пристигащи от Турция се е увеличил рязко след опита за преврат на 15 юли.

Опасенията на гръцките власти от пренаселване на бежанските центрове в страната, водят до нуждата около 2000 души да бъдат прехвърлени към четири нови лагера на остров Крит до края на лятото. Тази мярка е част от плана на гръцкия министър за миграцията Янис Музалас, който бе изложен в четвъртък, пише в. „Екатерини“.

Четири центъра ще бъдат създадени на острова, по един във всяка префектура. Мигрантите, изпращани там, ще бъдат настанени в сглобяеми къщи, а не в палатки и ще бъдат снабдени с храна, медицински грижи и образование за децата, заяви Музалас.

Ще бъдат положени и усилия, мигрантите от различни етнически групи да бъдат разделени, за да се избегне ескалация на напрежението.

Според сайта "Грийк рипортър" 10-те хиляди мигранти се намират в петте съществуващи бежански центъра на територията на Гърция. Освен тях повече от 7600 живеят в жилища, за които плаща ООН, над 2700 живеят в квартири, наети от правителството, а 2300 са на свободен наем. Общият брой на незаконните имигранти и бежанците в Гърция вече надхвърля 57 000 души.

Премиерът Алексис Ципрас смята да прекъсне почивката си и да проведе срещи с някои от министрите си през почивните дни. Според вестник „Та неа“ министърът на миграцията Янис Музала и министърът на отбраната Димитрис Вицас ще бъдат натоварени със задачата да изготвят план за действие, ако опасенията на гръцките управници се сбъднат.

Очаква се Ципрас да предупреди лидерите на ЕС, че Атина няма да бъде в състояние да се справи с по-силно увеличение на бежанските потоци от Турция.

Гръцките медии съобщават, че Атина се притеснява от евентуален срив на споразумението между Турция и ЕС, което би довело до още по голям бежански поток в южната ни съседка. Това е основната причина, която стои в основата на бъдещия кризисен план. Гръцкото правителство обаче, официално твърди, че никога не е настоявало за план Б около споразумението с Турция. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъва

    0 1 Отговор
    Нека се подготвя за бежанска вълна аз пък се подготвям за морето заредил съм нафта в колата взех заплатата от Германия и почвам банкета така че хич не не е ЕНЯ за кво се подготвя Атина.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Ееееее тука само чалгари. Единият сънува заплата от Германия, другият води борба с комунистите. Да му мисли боко тиквата че хем е анти комунист, хем е член на БКП, хем е приятел на катарците и налива паля пари в оманския фонд.
  • 4 ItsMe

    0 0 Отговор
    Ще залеят и България.
    Нямам си представа защо още не са го направили ?!
    let them go...4 real
  • 5 мъжкар

    0 0 Отговор
    Ами веднага ще ти отговоря защо още не са ни заляли ами много просто защото няма какво да правят тука циганите не са будали на тях не им се бачка за по 400лв на месец.

    Коментиран от #6

  • 6 ЦРУ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "мъжкар ":

    Не вярвай че без помощта USA бежанците. ще стоят в Гърция на палатки до Македонската граница а не до Българската граница. Ако не бяха чичо Сам и кака Ерика ситуацията щеше да е друга.
Новини по държави: