14 Август, 2016 10:32 1 557 0

Заловиха двама кюрди на границата ни

  • пкк-
  • кюрди-
  • българия-
  • турция-
  • граница-
  • къркларели

Кюрдите са били предадени на турските власти

Заловиха двама кюрди на границата ни - 1
Снимка: БТА/ AP

Близо до българската граница с Турция са били заловени двама души, предполагаеми членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) – обявена за терористична в южната ни съседка, съобщи „Хаберлер“.

Турските власти са задържали лицата, тръгнали към България. Операцията е била осъществена в района Къркларели.

В акцията по залавянето им са се включили и единици на турската жандармерия. Арестуваните са предадени на властите в Къркларели.

Според в. „Йени Сафак”, двамата са били арестувани на българска територия и след това са били предадени на компетентните органи от южната ни съседка. Медията съобщава за случилото се под заглавието „Опаковаха ги в България”.

От МВР съобщиха, че през последното денонощие граничните полицаи са предотвратили незаконното преминаване през българо-турската граница на 140 нелегални мигранти. От агенция „Фронтекс” са поискани допълнителни 200 служители, които би трябвало да пристигнат до края на следващата седмица. Те са изключително добре подготвени - с високопроходима техника и термовизионни камери и ще бъдат от изключително голяма полза в най-натоварените от страна на миграционен натиск месеци - август и септември, когато увеличението на опитите за преминаване е почти двойно. 

По данни на ГД „Гранична полиция“ от началото на август общо 1 858 са мигрантите са направили опит да влязат незаконно в страната ни.

Факти.бг припомня, че ПКК – обявена за терористична организация в южната ни съседка – възобнови въоръжения конфликт с турските сили за сигурност през юли 2015 година.

След слагането на край на примирието близо 600 души от турските въоръжени сили са били убити. „Дейли Сабах“ пише, че броят на загиналите кюрди е 7000.

Наскоро Кюрдската работническа партия заплаши турските власти, че ще пренесе войната и в градовете. Един от лидерите на ПКК Джемил Байък заяви, че кюрдите преминават към „нов стил война“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: