15 Август, 2016 11:21 2 550 2

Центърът „Стимсън“: Ядрени бомби B61 незабавно да бъдат изведени от Европа

  • европа-
  • атомна бомба-
  • инджирлик

Американското ядреното оръжие в Турция е "руска рулетка"

Центърът „Стимсън“: Ядрени бомби B61 незабавно да бъдат изведени от Европа - 1

Базираният във Вашингтон независим изследователски център „Стимсън“ изрази безпокойство за ядреното оръжие във военновъздушната база „Инджирлик“. Експертите на центъра изразяват безпокойство за сигурността на ядреното оръжие на фона на продължаващия граждански конфликт в Турция както и от възможни заплахи от терористи и други враждебни сили. Констатациите в доклада идват точно един месец след неуспешния преврат в Турция.

В „Инджирлик“ са разположени тактически ядрени бомби B61. По време на проваления опит за преврат достъпът до базата „Инджирлик“ бе ограничен, а командирът й арестуван с обвинение, че е съпричастен към заговора. В доклада на центъра „Стимсън“ се отбелязва, че „да имаш приблизително 50 единици ядрено оръжие от гледна точка на сигурността е все едно да хвърляш зарове“. Освен в базата „Инджирлик“ тактически ядрени бомби B61 има в Белгия, Италия, Германия и Холандия. В доклада се препоръчва всички ядрени бомби B61 незабавно да бъдат изведени от Европа. Тези бомби били лошо приспособени за съвременна война и твърде скъпи“, се подчертава от експертите на центъра „Стимсън“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Дааа, приберете си ги бомбите. Лошо приспособени и скъпи са щото са ги правили кравари дето не разбират от тия работи.
  • 2 kcaniba

    0 0 Отговор
    От къде накъде амерското ядрено оръжие се намира в Евразия!!!???
    Студената война е приключила преди 25 год!!!
    Алоууу!!
    Демокрация))))
Новини по държави: