18 Август, 2016 09:21 1 477 0

Турският премиер: Над 20 000 арестувани за връзки с Гюлен

  • гюлен-
  • турция-
  • бинали йълдъръм-
  • опит за преврат-
  • задържани-
  • арестувани-
  • уволнени-
  • чистка-
  • фето

Бинали Йълдъръм обеща да продължи "кампанията по прочистване" на членове на ФЕТО внедрили се в обществените институции

Турският премиер: Над 20 000 арестувани за връзки с Гюлен - 1
Снимка АП/БТА

Повече от 20 000 души са били арестувани след 15 юли като част от текущите разследвания около опита за преврат в Турция, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм късно в сряда, цитиран от Анадолската агенция.

По време на интервю, излъчено на живо по държавния новинарски канал TRT Haber, Йълдъръм извади статистики, показващи мащабите на разследването, в което "40 029 души са били задържани с временна мярка, а 20 355 са били арестувани, включително полицаи, войници, членове на съдебната власт, служители на местните администрации и цивилни."

Йълдъръм заяви още, че общо 5 187 души все още са задържани под стража.

Досега близо 80 000 държавни служители са били отстранени от работа, докато 5014 са били уволнени, заяви Йълдъръм.

Премиерът показа и данни, според които 4 262 компании и институции са били затворени, а собствеността им е била иззета от държавата. Броят на обществените служители, отстранени от постовете си заради връзки с  живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, е 79 900.

Той каза, че общо 10 000 войници ще бъдат назначени в отдела за специални операции.

Турският премиер обеща да продължи "кампанията по прочистване" на членове от организацията на Гюлен - ФЕТО, от публичния сектор, с цел да се предотвратят бъдещи опити за преврат.

"Съдебната система ще продължи да си върши работата независимо и безпристрастно", заяви Йълдъръм, като добави, че последните свидетелства разкриват нови връзки около опита за преврат.

Анкара обвинява Гюлен в организирането на провалилия се опит за държавен преврат и изпрати към САЩ две официални искания за екстрадирането му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: