18 Август, 2016 11:22 8 441 39

Румъния става ядрена сила?

  • инджирлик-
  • румъния-
  • атомни бомби-
  • ракети

Властите в Букурещ отричат да са приели американските ракети, разположени в турската база Инджирлик

Румъния става ядрена сила? - 1

САЩ са започнали прехвърлянето на своите ядрени оръжия от Турция в Румъния. Това пише EurActiv, позовавайки се на пожелали анонимност два високопоставени източника.

До стъпката се стигна заради вложените отношения между Вашингтон и Анкара. Един от източниците посочил, че прехвърлянето на ядрените оръжие е предизвикателство в технически и политически аспект.

„Не е лесно да се преместят над 20 ракети“, заяви източникът, пожелал анонимност. Все пак това не е попречило да започне операцията по прехвърлянето на американския ядрен арсенал от Инджирлик в разположеното на юг от Букурещ летище Девеселу. Мястото не е избрано случайно. Там от средата на май месец работи радар на Пентагона, който е част от системата на САЩ за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа.

Румъния беше част от бившия съветски блок, но нямаше на своя територия ядрено оръжие, припомнят анализатори.

От румънското външно министерство са отрекли информацията, че в страната се разполагат американски тактически ядрени ракети.

Експерти посочват, че разполагането им толкова близко до руската граница може да предизвика ответна реакция от Москва и светът да се изправи отново на прага на ядрена война както това стана през 1962 г. по време на Кубинската криза.

EurActiv припомня, че отношенията между САЩ и Турция се обтегнаха след неуспешния опит за преврат от 15 юли. Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямистки проповедник Абдулах Гюлен, че стои зад опита да свали от власт президента Реджеп Тайип Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    0 1 Отговор
    Нека разполагат и Путин да изпрати 100 подводници по бреговетеп на сащ постоянно дислоцирани
  • 2 Бай хой

    1 0 Отговор
    Да ви е честито. Тези стари оръжия служат само за щит на краварите. Да поясня. При конфликт с използване на ядрено оръжие всяка страна ще се стреми първо да унищожи първо ядрения арсенал на противника като започне от най близкият до него. та затова краварите се стремят да изместят ответният удар на европейска територия за да получат няколко минути забавяне. Всички знаем какъв ще е този ответен удар и какви са тези изроди които искат да го отклонят по близо до България.

    Малко им се вижда на терористите от сащ ислямизирането на Европа, наложеният тук терор, та сега искат да ни затрият чрез предизвикване на провокация.

    Това ли ви е натовската сигурност и демократични практики.
  • 3 Бай хой

    0 1 Отговор
    И това на юг от Букурещ звучи като на около 60 километра от Козлодуй и на около 35 километра от Българската граница.
  • 4 Баце

    0 0 Отговор
    Май си пропуснал доста от часовете по География.
  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    Някога и у нас имаше ракети с ядрени бойни глави, но не стари с изтичащ ресурс както тези, които са като стар Рос-Ройс (по-скоро за авторитет откокото за употреба), а когато дойде време за утилизацията на тези стари ракети, дали ще си ги приберат в САЩ или ще се ги оставят на румънците да се оправят с тях и те дали имат специалисти да го извършат безопасно или ще устроят втори Чернобил на балканите
  • 6 Бай хой

    0 1 Отговор
    Поправете заглавието на "Румъния става ядрена мишена." За да стане тя трябва сама да оперира с ядрения арсенал което няма как да се случи.
  • 7 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    аидее почна се отново рева.типичен соцносталгически рев!писал някои нещо и вече русия е заплашеня и троловете плачкат.за да докарат ракетите в румъния скъпи путиноидчета си има процедура ,която ще е дълга и публична.тва не ви е путинова русия ,путин да каже не взязохме в крим преди референдума,а после да каже излъгах ама кво ми пука :)!та дали ще са в турция гърция или румъня лично за българия няма голяма разлика,хубавото беше да ги дислоцират у нас,но не сме надеждни с тази пасмина тук!

    Коментиран от #11, #16, #21

  • 8 ХХХ

    1 3 Отговор
    Русофилистиците квичат жално.......
    Дреболия, а приятно!

    Коментиран от #10

  • 9 Българин

    0 1 Отговор
    Ей тия кравари ще ни подпалят чергата.Като искат да се стрелят с ядрени ракети да си ги държат в Америка.
  • 10 да го кажем направо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ХХХ":

    И кое му е приятното-че Румъния става мишена на ядреният удар на руснаците--и че ние сме супер близко до тази мишена........а мислете малко бе.В Турция тези оръжия неможеха да се използват БЕЗ съгласието на турският парламент и военнен щаб.А сега американците могат да ги използват когато си поискат-без да се съобразяват с румънскимте власти-схвана ли сега??? И не е нужно човек да е русофил,та да разбере колко долно и безотговорно постъпват американците тс Европа и най-вече с Източна Европа.
  • 11 уникален идиот си

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    За теб е важно на рашките да им е кофти-нищо че нашата къща ще гори.

    Коментиран от #30

  • 12 УПСсссссс

    0 1 Отговор
    Истината-Румъния става ядрена мишена. Другото е просто демагогия.Еми да им е честито на мамалигарите-лошото е,че сме близко .
  • 13 Патето Яки

    0 1 Отговор
    Румъния яде голата опашка през ВСВ и загуби Добруджа сега пак прави заявка за тупаник.
  • 14 по темата

    0 1 Отговор
    Че краварите ще ни подпалят чергата е ясно, но на сифилистиците (тези, дето църните хамериканци постоянно им порят задниците), не им е станало ясно, че ще са едни от първите, които ще бъдат драни като свини, а квиченето на изрод е музика за ушите.
  • 15 Сульо

    0 0 Отговор
    слухове
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Киро

    0 0 Отговор
    Ушанки, скимтите ли, скимтите ли?

    :)

    Дали в Турция или в Румъния - все тая за нас.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Топол М

    0 1 Отговор
    Краварите скимтат че пецакаха Украина с Крим и сега кравар да си пак не става, щото стадото не те слуша! Краварите са умни техничари но глупави стратези! Аз лично не бих разчитал на Румънците в никъкъв случаи щото и те са в носталгия по СССР! Тия бойни глави в един момент може да полетат на запад а не на изток носени от РУСКИ ракети хахахахах! Не случайно най- големите анализаторски американски компании казаха всички ядрени глави от Европа незабавно да се върнат е сащ!
  • 19 999

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Киро":

    Това бе предвидено от Русия отдавна и точно поради тази причина го изяде и Украйна която се подлъга по обещанията на САЩ за цветя и рози.Обаче се оказа ,че розите смърдят на л.....а и бодилите са 18 сантиметрови. Америка е отписала Турция отдавна и затова се опитаха да я дестабилизират с този преврат,но чичко Путин ги предупреди и им обърка плановете, не случайно САЩ търсеше и инвестираше в корумпирани и продажни политици на балканите за да заместят вече непослушният Ердуган, е намериха достатъчно в лицето на България и Румъния, после като дошли Руснаците в България се държали лошо с нас е ми "каквото повикало такова се обадило" лошото е ,че не си вадим поуки от историята и загиваме като държава, дали от атомна атака или от политици се тая.

    Коментиран от #27

  • 20 БУМ БАМ

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Киро":

    ПРИ ОТВЕТНИЯ УДАР СЕЩАШ ЛИ СЕ ЗА КОЛКО МИНУТИ РАДИОАКТИВНИЯ ОБЛАК ОТ РУМЪНИЯ ЩШЕ ДОЙДЕ ДО НАС И ША ПДПАЛИ ПРОДАЖНИЯ ТИ Г.З...
  • 21 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Тролче, днес времето беше хладно и с променлива облачност, бе! Няма как да те е напекло слънцето! Я прочети постовете под теб и ми цитирай кой и къде казва нещо за "заплашена Русия". Хората говорят, че Румъния става мишена, а не сила. И са притеснени че е баш до нас.

    Взимай си редовно хапченцата за шизофрения!

    Коментиран от #31

  • 22 кроко

    0 0 Отговор
    Ае вие пък стига сте ревали за радиоактивния облак. Дали в Румъния, дали в Турция, разликата ще е секунди.

    Коментиран от #24

  • 23 Нафарфорий

    1 0 Отговор
    Кво сте ги възпяли тия руски подводници, най -много да потънат, като през 2000 - та година! Воленовците да не пишат глупости, потретвам!
  • 24 999

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "кроко":

    Инджирлик е на 1400 километра от София а базата в Румъния на 250.

    Коментиран от #28

  • 25 jambazina

    1 0 Отговор
    Мамалигите станали ядрена сила- ха ха ха. Нали за тия бомби трябва и превозно средство, със сигурност не могат да ги изстрелят от Дачия Логан.

    До автора: проверете значението на термина "ядрена сила".

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "999":

    АХАХАХА, това ли ви спуснаха от Масква, че американците направили "преврата"?!?

    Колко сте жалки само, допреди седмица скимтяхте кво сте щели да направите на фесовете, а днес вече ги защитавате!
  • 28 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "999":

    Инджирлик е в Истанбул, на 600-700 километра от София.

    А 250 километра не стигат даже до Русе!

    Аман от неуки и неграмотни тролове с ушанки!

    Коментиран от #33

  • 29 Киро

    0 0 Отговор
    Грешка, Шамандира е в Истанбул.

    Все тая.

    Коментиран от #34

  • 30 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "уникален идиот си":

    ваща къща може и да гори не знам ,но българската къща ще е по-сигурна с едни ядрени ракетки тук,аз съм много за нато да избере българия за главна логистична база на балканите .

    Коментиран от #36

  • 31 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "кроко":

    я ми обясни къв риск има за румъния при приемане на ядрените ракети?може да ми обясниш къв ще е и за българия .четох тук един разбирач дето обясняваше ,че инжирлик била на 1400 км и тва било много безпопасно :)).при масиран ядрен удар 1400 км са нищо ,поражения ще има и то сериозни на 14000 км :)!

    Коментиран от #37

  • 32 елин

    0 1 Отговор
    Във Втората световна война румънците воюваха срещу СССР и тогава 2-ра и 4 -та румънски армии къкво ги последва се знае .Сега навярно Румъния ще последва същата съдба при първия военнен конфликт.
  • 33 бай Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Киро":

    ало географа ти вместо да учиш хората къде се намира базаИнджирлик седни малко да почетеш първо за твое сведение кроко е прав че се намира на 1400 км от България и какъв Истанбул те гони като е до гр Адана на 110 км. от Сирия аман от неграмотници
  • 34 999

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Киро":

    А и един съвет намери си по добър и грамотен адвокат от Деса и я научи поне да изписва България с главно Б. То бива прост народ бива ама това на нищо не прилича, хем просто, хем нагло.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 999

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Деса неграмотник, не смей да изписваш България с малка буква само това показва колко си Българин и милееш за България.

    Коментиран от #38

  • 37 Наско

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Щом разстоянията нямат значение да си ги държат в САЩ.
  • 38 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "999":

    да така и предполагах пак няма отговор на логичния въпрос.бил съм писал с малки букви и не се разбра ква е разликата от това ракетите да са в румъния и къв е риска :)!общо взето обичаиното мишкуване на троловете!

    Коментиран от #39

  • 39 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    ... твърдиш, че натъпканата с барут къща е еднакво опасна с обикновена къща при пожар? Така ли е? :) или къщите , различно отдалечени от барута, при евентуален взрив ще са с еднакви щети? ... не мога да ти хвана логиката, Sorry!
Новини по държави: