19 Август, 2016 15:15 1 399 0

Военните се обидиха: Латвийците не са като бежанците

  • латвия-
  • бежанци-
  • военни-
  • обидени-
  • латвийци-
  • янис гарисон

Латвийските въоръжени сили реагираха остро на сравнението с бежанците

Военните се обидиха: Латвийците не са като бежанците - 1
Снимка: Twitter, UNHCR NorthernEurope

В латвийското министерство на отбраната се обидиха от сравнение на местното население с бежанците, съобщи „Политико“.

Кампания на Върховния комисариат на ООН за бежанците, проведена в балтийската страна, предизвика полемики и остра реакция. В нея се посочва, че на латвийците – също като мигрантите – може да им се наложи принудително да напуснат домовете си.

Държавният секретар на министерството на отбраната Янис Гарисон заяви, че латвийците не са като бежанците и разкритикува кампанията и историческите препратки, които предизвиква в съзнанието на латвийците.

През 40-те години на миналия век по време на Втората световната война хиляди латвийци бягат от домовете си при настъпването на съветските войски.

Янис Гарисон добави, че кампанията на ООН обижда въоръжените сили на страната му.

„Волята на латвийския народ да брани собствената си страна означава, че ние никога няма стигнем до ситуация, в която латвийци ще искат убежище“, заяви Гарисон.

Кампанията – в която лица на бежанци и на латвийци стоят едно до друго – бе остро разкритикувана в балтийската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: