20 Август, 2016 09:47 2 483 13

Ядрена подводница се блъсна в корабче

  • подводница-
  • корабче-
  • луизиана-
  • сащ-
  • американски флот-
  • вашингтон-
  • ядрена подводница-
  • сблъсък

Няма пострадали

Ядрена подводница се блъсна в корабче - 1

Американската ядрена подводница "Луизиана", за която се предполага, че носи на борда си балистични ракети, се е сблъскала с малък кораб край бреговете на щата Вашингтон, съобщават от Тихоокеанското командване на американските военноморски сили.

Инцидентът е станал в четвъртък, по време на рутинни операции в пролива Хуан де Фука. Няма пострадали.

Подводницата се е върнала благополучно на собствен ход до базата Китсал, а кораба е продължил към Порт Анджелис, Вашингтон.

Властите разследват инцидента и правят оценка на нанесените щети по двата плавателни съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    0 0 Отговор
    Така ще е, като не ползва навигационната система ГЛОНАСС.
  • 2 Янко

    0 0 Отговор
    .ас.и и технологиите, тези щом цял кораб не могат да засекат на сонара си.

    Коментиран от #3

  • 3 Пис

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Янко":

    Има понякога и "мъртва зона", мястото, където трудно ще засече друг обект, ако е малък, ако е с определени качества и най-вече, ако екихажа е разконцентриран и си мисли, че всичко наоколо го няма и е чисто. Намира се зад перката на подводницата отзад или точно над нея, към задният отсек на кормилната част. Но по принцип добрата система засича всичко на монитора. Вероятно в подводницата са се заплеснали и са решили, че горе е чисто и са изплавали...и за тяхна изненада в корабчето... по принцип предполагам, че моряците доста са се ошашавили долу, когато вместо да видят чисто небе на монитора са видели бомбите на крещящи мацки и настръхналите мустаци на ужасени мачовци от корабчето? Поне така си представям "приятната" им среща.... Но по-важното е, че корабчето не е попаднало в сектор с балистични ракети. Не се знае какво би станало от удара.... или в тормедните гнезда.

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пис":

    Тя тая "мъртва зона" май нараства с приближаването им към противника. А бе изобщо голем смех. Ми ако беше противников съд и поне малко от малко бе се крил?

    Дъ крава бойс ъъйййййсссстттт дъ бест муууууууууу.

    Коментиран от #5

  • 5 Пис

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Защо присмивате американците и русснаците една част от нашият Ганьовски фолк? няма гаранции и застраховки срещу грешки никъде. Предполагам, че подводницата е сканирала раона видяли са че могат да изплават и са изпуснали баласта и са взели да се вдигат. Предполагам, че щорабчето, което е някаква туристическа яхтичка бъкана с купонясващ народ не е знаело за подводницата или внезапно е променило курса си и се е натресло в изплаващата подводница. Няма гаранции, че не стават такива неща. Трябва да внимава човек, но понякога не зависи от него. Аз като едно пияно шофьорче ме притискаше с таксито си залитайки насам-натам кривнах толкова вдясно, че буквално вървях по праха край асфалта, само и само да се махне и да не ме закачи, но това говедо бе толкова пияно, че ме ужули и ми заби и предният калник .Е, трябваше да вляза в нивата ли? Ами стават такива неща, идиоти много по света и у нас. И екихажа на подводницата спокоен, че няма наблизо съдове се вдига, но внезапно купонясващото корабче се натриса в борда и. Предполагам, че това е станало. Поне на това прилича на снимката.... Не подводницата е ударила корабчето, а предният кил на борда на корабчето май се ев рязал странично в борда на подводницата... на това прилича. Което не означава, че сонарите и са лоши, а по закона на Мърфи стават аварии... Сега вероятно маците със силикон пият джин с лед за да си успокоят бомбите, а мачовците се наливат с бира, за да успокоят сърдечният ритъм, а моряците вероятно стоят в джакузите разтривани от секс-бомби за да се успокоят целите...не е майтап да си в подводница и над главата ти да се чуе удар на нещо в борда...топките ти се качват на врата, колкото и да си спокоен...

    Коментиран от #6

  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пис":

    Верно е Щорабчетата са много опасни особено в рОАни където плават подводници бъкани с крава бойс.

    Ти наред ли си бе? Кво сканиране кви пет лева, кво жълто такси и ква милиция?

    От къде ти хрумна че които и дае екипаж не следи постоянно динамичните промени в обстановката? Всеки допуска грешки и си плаща за тях включително и с подигравки? Дори и крава бойс ще си получат заслуженото щом сасе поо.рали малко.

    Коментиран от #7, #8, #9, #10

  • 7 Пис

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Добре съм, разбира се. Няма логика ядренна подводница да сгрещи... Следователно щом има сблъсък, грешката е или на капитана на корабчето или на бреговият лоцман-навигатор. По принцип ядренни подводници не комуникират с всеки, дори и с бреговата охрана, за да не се разсекретят. вяроятно комуникацията освен с локацията и спътниковото разузнаване на подводницата е осъществена с команден център, който е разрешил изплаването. Но вероятно не е познал, че корабчето ще завие натам.... Мърфи,б рато, мърфи! И? Ами статията е налица... Предполагам е станало така - подводницата се е свързала с брега, оттам знаят кой какво плава в заливчето и са и казали, че е чисто трасето и може да изплава. В тесни заливни участъци винаги има риск... А корабчето вероятно не е знаело че ще изплава наблизо подводница и е променило курса си и се е насочило към изплаващата подводница. С което е изненадало и подводницата и себе си. Сега капитана вероятно има повече бели коси и по-тънка банкова сметка, а останалото го описах по-долу... Предположение де. Само на реално място можеш да си направиш верните изводи. По бегло описание и някаква снимка трудна работа. А може да е правена ис лед това... Няма следи по повърхността от изплаваща подводница, а такива има от пенещи се вълни в борда. което означава, че снимката е правена след това.

    Коментиран от #11

  • 8 Пис

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Американо имат добра локация. Руснаците, китайци и осстаналите също. За да стане авария с ядренна подводница, в залив, трудно е за вярване, че вината е на подводничарите. Те не изплават без разрешение от Командуването. Ядренните подводници са първа степен на секретност и въобще не комуникират с брегова охрана и лоцманската служба на брега. Нарежданията си получават по засекретени честоти и комуникации и за да се сблъска с корабче, вината не е на капитана на подводницата - той изплава по нареждане. такива са правилата за секретните подводници. Значи вината е на навигатора, на този, който трябва да е проучил околността около нея и да е резрашил изплаването и. Това трябва да го търсиш сред командуващите от брега! Но си е тяхна работа! Капитана на корабчето не е знаел за подводницата иначе нямаше да е секретна ядренна подводница. те не са на докладване към местните параходства и са с друга степен на секретност неподвластна на бреговите охрани. Контролират се пряко от командуването на Пентагона, честоти за ядренните ракети и стартирането им имат няколко души включително и Президентите. И се променят периодично. капитана на корабчето е бил уверен че пред него е чисто, понеже и да има лот, той не може да засече ядренна подводница под него - класа му е друг...това е туристическо корабче или траулерче дребно за риба. неговите системи са класове под на подводницата, по възможности. И корабчето вижда, че трасето е чисто, завива и какво се случва? набива се в борда на изплаващата подводница... Оттук нататък не го знаем какво става, но вероятно някоя нашивка тайно ще падне горе на навигаторите... Поне предполагам. добре съм бе. Но не и моряците в близките 40 часа, ще им са свити топките.... и леко накъдрени прическите нищо, че се подстригват.
  • 9 Пис

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Ето ти още едно доказателство, че съм добре...не броя мухите наоколо де! По борда на подводницата и около нея няма дири от изплаването, значи тя отдавна е изплавала, поне 10 минути преди това. Това е много време... Двата кораба на снимката със сигурност не са учавствували в сблъсъка, а са буксирни - те издърпват корабите и подводниците до местата им в заливите, защото големите съдове трудно маневрират. Двата кораба захващат подводницата и със специални въжета буксири ги усукват според мястото и дърпат натам. Тези прилличат на буксирни кораби, имат такава архитектура. Сблъсъка е станал далеч преди това, ако е същият случай де, откъде да зная? Журналята едва ли могат да снимат ядренна подводница оттук. Добре съм, но бас държа, че моряцитещ е купонясат с настръхналии топки в бара тая вечер, след сблъсъка, вероятно вече са го сторили... И въпреки мацките наоколо щато чуят шум от тряскаща се врата вътрешно ще подскачат усмихвайки се на силиконките наоколо... Това е профессионален тик - много депресиращо е да си вМарианската падина, да има 8 км вода и акули над теб и да чуеш трясък на нещо твърдо в борда.... Може да станеш и стерилен за две секунди от това. но после, като изплават и видят, какво е станало ще им се оправи косъма. А за таксито не лъжа - дялна ме един кьор китюк пиян таксиметров и едва стоеше на краката сси като слезе от колата. Преди зивестно време, не вчера. Аз се учудих, че изобщо вижда, а камо ли да кара. И поне 10 минути му давах път плътно вдясно за да ме изпревари, а пътят бе чист и без това и можеше отдавна да е минал, но говедото лъкатушеше като скиор на знаменца и накрая вместо да ме изпревари ме ужули и удари в предният калник. А аз бях наполовината извън асфалта - само и само за да избягна удара. И карах бавно... Е като има говеда около теб, ако щеш се гръмни, но не можеш да избегнеш Мърфи. А говеда много тук и по света. Тук особенно са много.
  • 10 Пис

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Драги г-н "Велики Българино", учудвам се, че наричащ кравари, създателите на ядренна подводница? Това е голяма наука да знаеш! Само, за да изчислиш динамичното натоварване над единица сантиметър на корпуса при точно определен материал, със скорост примерно от 25 възела се изисква 5 години стандартно обучение във ВУЗ, отделно 3 години опит, отделно курс по плаване или пряко плаване на такъв съд, за да си наясно какво проектираш - ония не са като Калинките на Гоце, Сокола и Боце в политиката тука, ония са практици. И нашите моряци са практици, там ако не можеш и знаеш не ставаш. Не е като да плямпаш простотии за демокрация и комунизъм - иска се опит и знание. И едва ли "кравар" може да проектира дории витлото на ядренна подводница, а новите им витла са почти безшумни. Сещаш ли се за какво става дума? Всяка риба, всяко тяло, което се движи във вода излъчва вълнообразни сигнали, които другите долавят. А за да е безшумна една подвнодница, се иска доста труд и наука... Е, сам си отговори, дали ти и другите прости Ганьовци, плюещи ту руснаци, ту американци, дори разбирате за какво става дума? Аз не бих нарекъл нито руснаци нито американци прости - ония дори и след средното си имат доста познания в живота, по простата причина, че тамв стандарта е друг, по-технологичен, а когато живееш сред високи технологии, дори и без образование научаваш много неща, просто от околността ти. Смаян съм, че тук има хора, обиждащи и подиграващи ту американцзите ту руснаците? Което говори - колко сме прости ние и нищо повече! Само простият може да обижда някого. Защото всеки знае и може нещо и акко ти си добър заварчик, то другият може да е добър баскетболист. Няма причина за възгордяване, но тук Ганьо е твърде горделив май? Като си толкова велик, иди в Марината и направи на нашите морячета един свестен кораб, щото от паразити политици и чиновници тук нямаме и пари и кораби! Ала ще можеш ли? Това да не е да издялкаш кану от срязано дърво? Но то и за кануто се иска знание... Препоръчвам ти балсово дърво или ако си на кратко плаване - топола, не бор! Бора поема повече влага и потъва по-лесно с това.... Абе ти ме смая и други? Как наричате янките "кравари" и защо? Това там са хора учили и плаващи на ЯДРЕННА ПОДВОДНИЦА... Сещаш ли се как се става моряк там? Иска се доста плюене на пясъък и вода, за да те вземат. Освен, че са и моряци, повечето са и разни кибернетици физици, отделно морски пехотинци и други. Тав Калинки не вземат. Това не е България.... Тук може и Президент да станеш ако си на НЯКОЙ човек. Но там моряк на подводница не можеш да станеш ако не знаеш и можеш. отделно се минават доста психотестове и стрес тестове, примерно те потапят с тежък товар на дъното вързват те с въже и трябва да се измъкнеш до определени секунди. ... Бая зор е... Айде да спирам, че оплесках нета с букви....Сори! Бай Хой, ти и други подобни Ганьовци явно не сте в час с хамалогията на мореплаването? Не е с бели ръкавички да знаеш, те са само за посрещане изпращане и празници.... ;)
  • 11 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пис":

    Писанчо много филми гледаш. По долу ще ти препоръчам един.

    А иначе се извинявам ако съм те обидил, явно си твърде обидчиво. Така и така подхванах темата с обидите та да те осведомя, все пак няма как да знаеш някои световни конспирации. Кравар и кравари се наричат и то с гордост определена велика нация която за съжаление наистина създава ядрени подводници и ядрено оръжие и за още по голямо съжаление го използва като говедари. Накарай някой да ти приведе на английски краварско момче
    и краварски момчета може пък и да ти светне. Разбира се всички не са длъжни да знаят чужди езици. Силно се надявам че след няколкократно прочитане и осмисляне ще разбереш поне малко от това което се опитвам да ти кажа.
    https://youtu.be/keZ8YJUYj0U

    Коментиран от #12

  • 12 Пис

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Бай Хой, мен никой не може да ме обиди с нищо. Ако казва истината е парв. Ако не я казва, значи не касае мен. И двамата сме прави.

    Коментиран от #13

  • 13 удо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пис":

    Той бай хой винаги е прав,само да си направи една пластична операция,за да си махне татуираните СЪРП и ЧУК от челото.