22 Август, 2016 16:24 2 148 2

Според Daily Express Източна Европа си иска имигрантите

  • източна европа-
  • имигранти-
  • великобритания

Няколко държави започнаха кампании за връщането на своите имигранти

Няколко източноевропейски държави започнаха кампания, с която призовават своите имигранти във Великобритания да се върнат в родните си земи, съобщи Express.

Според изданието силната имиграция към Западна Европа е създала „изтичане на мозъци“ от източната част на континента. Това кара региона да страда икономически, заради липса на квалифицирани специалисти и студенти.

Сега Латвия е започнала кампания за връщането на своите имигранти на родна земя. За целта се използва песен на „Jackson 5“ от 1965 г., в която се пее: „Бях сляп да те пусна да си идеш. Имам нужда от втори шанс“.

Други страни от Източна Европа също са започнали подобни кампании. В Полша предлагат на имигрантите помощ в търсенето на жилище, намирането на работа и осигуряването на здравни услуги. В Румъния работят съвместно с бизнеса и университетите, обещавайки стипендии за образование и възможности за професионална реализация.

Около 700 000, родени в Полша имигранти, в момента живеят във Великобритания. В същото време в страната има 80 000 румънски, 115 000 литовски и 65 000 латвийски имигранти. В момента техните родни страни са отчаяни да си ги върнат обратно.

„Диаспорите, живеещи в чужбина, представляват огромен неизползван потенциал за родните им страни“, се казва в проучване в Литва.

„Изтичането на мозъци“ коства на страните от Източна Европа загуба от 7% от техния БВП всяка година. В близко бъдеще загубата може да достигне 9%. Въпреки това, изглежда, че имигрантския поток към Великобритания по-скоро ще се увеличи, въпреки Brexit.

“Предишен опит показва, че опитът за затягане на миграционните правила водят до засилване на имиграцията, преди новите закони да влязат в сила. Детайлите около всяко споразумение зависи от преговорите между Великобритания и ЕС.“ Това се казва в доклад на министерството на вътрешните работи на Великобритания. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Само достойно заплащане може да върне имигрантите. Това се знае от всички.
  • 2 пор сикишар

    1 0 Отговор
    В Пловдив 600-700 лева се смята за нормално заплащане. Визирам позиция в завод Либхер , а спора ми беше с една Герб-ерска общинка . Живей си нещастно цял живот , в името на шайка управленски крадци , ай мерси!
Новини по държави: