Last news in Fakti

23 Август, 2016 09:56 1 349 1

Звезда свръхгигант открита в Млечния път

  • звезда-
  • свръгигант-
  • млечния път

Тя се е формирала преди 100 000 години

Британски астрономи са открили млада свръхмасивна звезда в Млечния път, съобщи „Регнум“.

Обектът се намира на разстояние от 11 000 светлинни години от Земята. Той надвишава масата на Слънцето 30 пъти. Информацията е сред изследванията на изданието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

В момента астрономите от университета в Кемйбридж разглежда обекта чрез местни телескопи. В бъдеще се планира проучването да се води чрез комплекса ALMA, разположен в чилийската пустиня Атакама.

Учените се опитват да разберат какъв е процесът по образуването на големите звезди.

Смята се, че звездата е създадена преди 100 000 години. В момента тя е в процес на формиране. Уникална е с това, че се намира сравнително близо до Слънчевата система.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: