Last news in Fakti

26 Август, 2016 09:04, обновена 26 Август, 2016 12:33 3 672 5

Силна експлозия разтресе югоизточна Турция

  • турция-
  • експлозия-
  • кола-бомба

Кола-бомба се взриви в полицейски участък

Силна експлозия разтресе югоизточна Турция - 1
Снимка Туитър

Нова силна експлозия разтресе югоизточна Турция, след като кола-бомба се вряза в полицейски участък в град Джизре, съобщават местните медии.

Няколко часа след взрива, броят на жертвите е нараснал до 11 загинали и 78 ранени, съобщи турският министър на здравеопазването, цитиран от местни медии. По-рано Ройтерс съобщи за 9 загинали и поне 64 ранени.

Снимки, публикувани в социалните мрежи, показаха многоетажна сграда в руини. 

Телевизионният канал НТВ излъчи кадри на големи кълба гъст дим, издигащи се над сграда, за която се твърди, че е полицейски контролно-пропускателен пункт. 

Полицейският пункт се намира на около 50 метра от сградата на управлението на силите за бързо реагиране към полицията в Джизре, уточняват турските медии.

Не е ясно кой е извършил нападението, но местните власти твърдят, че отговорността е на ПКК. Вестник "Хюриет" съобщава, че е започнала полицейска акция по залавянето на извършителите.

Анадолската Агенция обвини за атаката Кюрдската работническа партия (ПКК).

През вчерашния ден турският вътрешен министър Ефкан Ала обвини организацията, че е стои зад обстрела над кордона на опозиционния лидер Кълъчдароглу. Той се измъкна невредим.

През последните няколко месеца в Джизре неколкократно е бил въвеждан полицейски час, след като турските власти разположиха хиляди войници в региона, които да се сражават с бойци на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Джизре се намира в граничната провинцията Сирнак, която е с предимно кюрдско население. Тя граничи едновременно с Ирак и Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    1 0 Отговор
    Ердогрух явно не схваща, че колкото увеличава натискът към кюрдите, толкова по-малко успех ще има и ще се лее кръв на поразия!

    Държава Кюрдистан ще има и то скоро (освен съществуващия Иракски Кюрдистан)!
  • 2 klp

    0 0 Отговор
    Когато стават подобни взривове в Европа защо не се престрашиш и тях да ги наречеш бойци не забравяй че терорита си е терорист навсякаде трябва да се обсъжда реално а не с полетически възгледи

    Коментиран от #5

  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Малко история няма да ти навреди - камикадзета дошли от на майната си са си терористи. А камикадзета които са окупирани насилствено са нещо друго! Справка Израел!
  • 4 Бай Хой

    1 0 Отговор
    Трябва да се прави разлика между терористи атакуващи невинни цивилни и бунтовници които атакуват военни, полицейски, и други институции на власта.
  • 5 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "klp":

    Според теб Ботев терорист ли е бил?Защото е слязъл с въоръжен отряд,отвлякъл е кораб поизтрепал е някой друг умерен ислямист....
    Капитан Петко и той бая умерени правоверни главорези е изтрепал голяма част от тях цивилни не военни.Примери в нашата история много.
    А според теб Априлското въстание сигурно е метеж срещу демократично избрания султан и правилно са изклани хиляди хора?
    Ако питаш Ердогрух всички които не му играят по свирката са метежници и терористи.
    Турция е крайно време да бъде сложена на място и да се освободят всички все още поробени народи в нея.
Новини по държави: