28 Август, 2016 04:16 7 448 5

10 държави с прекрасни условия за младите родители

  • деца-
  • родители-
  • майчинство-
  • отпуск-
  • отпуск по майчинство-
  • държави-
  • политика

Кои са страните с най-добра политика в областта на отпуските по майчинство

10 държави с прекрасни условия за младите родители - 1
Снимки Фейсбук, Туитър, Инстаграм

Всяка майка иска да прекара колкото е възможно повече време с детето си след неговото раждане. Не във всяка страна обаче, законът позволява това. От 196 страни в света, САЩ и още четири държави нямат държавна политика, гарантираща платен отпуск за отглеждане на дете. Тази отговорност е прехвърлена върху работодателите, които не винаги са склонни да се съобразят с младите малки.

Има обаче и държави, които са рай за младите родители. Кои са 10-те страни, в които държавата полага най-големи усилия, за да улесни живота на младите родители в първите месеци (дори години) след раждането на новия член на семейството им? Ако мислите да създадете семейство, по-долу са изброени идеалните страни, които да наречете свой дом.

10 държави с прекрасни условия за младите родители

Финландия

Бременните жени във Финландия могат да започнат своя отпуск по майчинство седем седмици преди датата, на която се очаква да родят.

След това правителството покрива още 16 седмици платен отпуск чрез субсидия за майчинство, независимо дали майката е студент, безработен, или самоосигуряващо се лице. Страната също така предлага осем седмици платен отпуск за бащинство.

В случаите на многоплодна бременност, към отпуската се прибавят и още 60 дни за всяко дете.

След като детето навърши 3 години, родителите могат да ползват частичен отпуск за отглеждане на дете, по време на който те си поделят времето между дома и работното място. Това продължава, докато детето тръгне във втори клас.

10 държави с прекрасни условия за младите родители

Дания

Младите майки в Дания получават общо 18 седмици отпуск за отглеждане на дете: четири седмици преди раждането и 14 седмици след това, като целият период е напълно платен. По време на 14-седмичния период бащата също може да вземе две последователни седмици почивка.

След като изтече определеното време, родителите могат да си разделят 32 допълнителни седмици отпуск. Отпуската може да бъде удължена с още 14 седмици, ако детето или родителят се разболее. По закон, правителството поема разходите за 52 седмици, макар и не винаги в размера на пълна работна заплата.

10 държави с прекрасни условия за младите родители

Швеция

Младите родители в Швеция имат право на 480 дни отпуск, по време на който получават 80% от заплатата, на която са били наети на работа. Първите 18 седмици се полагат само на майката, а след изтичането им, родителите могат да разделят помежду си оставащото време и да нагодят работните си графици към графика за гледане на малкото бебе.

Швеция е уникален и с това, че татковци получават 90 платени дни бащинство запазени само за тях. Идеята е да се насърчи свързване между баща и дете.

Белгия

Белгия отпуска до 15 седмици отпуск по майчинство - за първите 30 дни след раждането на детето, майката получава 80% от заплатата си, и 75% за останалата част от времето. На бащите се дават 10 дни, три от които са 100% платени. Останалите седем се заплащат на 82% заплатата, ако бъдат използвани през първите четири месеца след раждането на бебето.

10 държави с прекрасни условия за младите родители

Исландия

Родителите в Исландия могат да разделят деветте полагащи им се месеца отпуск. Майките получават три месеца, бащите получават три месеца, а оставащите 3 месеца, двойката решава как да бъдат разделени. В този случай обаче никой от двамата родители не може да прехвърля на другия част от своите 3 месеца, тъй като правителството иска да гарантира, че двамата родители могат и да работят и да прекарват еднакво време с децата.

По време на отпуска, всеки родител получава 80% от заплатата си.

Сърбия

Майките в Сърбия могат да вземат 20 седмици напълно платен отпуск след раждането. След това, те получат една допълнителна година, но компенсацията за нея намалява с течение на времето. За първите 26 седмици сръбкините получават 100% от възнаграждението си, между 27 и 39 седмица държавата им изплаща 60%, а за периода между 40 и 52 седмица, те получават 30%.

10 държави с прекрасни условия за младите родители

Норвегия

Системата в Норвегия е гъвкава и щедра. Майките могат да вземат 35 седмици при пълно заплащане или 45 седмици при 80% заплащане, а бащите могат да вземат между 0 и 10 седмици, в зависимост от доходите на съпругите им.

Заедно, родителите могат да получат още 46 седмици при пълно заплащане или 56 седмици при 80% от доходите си.

Унгария

Унгарските майки получават 24 седмици платен отпуск, по време на който държавата плаща 70% от заплатата им. Майчинството може да започне до четири седмици преди датата, на която се очаква да се роди детето. Бащите получават една седмици напълно платен отпуск.

След като тези 24 седмици изтекат, родителите могат да вземат още 156 седмици, разпределени между тях.

10 държави с прекрасни условия за младите родители

Естония

Майките в Естония имат право на 140 дни платен отпуск. Той може да започне между 30 и 70 дни преди очакваната дата на раждане.

Подобно на други северни страни, бащите в Естония имат право на две седмици платен отпуск, за да се насърчи връзката им с детето.

След края на отпуската, родителите получават допълнителни 435 дни почивка, които да си поделят, а обезщетението се изчислява на база средната стойност от техните доходи.

Литва

Скандинавските страни отделят изключително много средства и енергия за своята политика за майчинството, но Литва е далеч пред тях в това отношение.

Младите майки получават 18 седмици напълно платен отпуск, а младите татковци получават четири седмици. Заедно родителите получават допълнителни 156 седмици, които могат да споделят.

За периода на споделен отпуск, родителите могат да решат дали да получават 100% от възнаграждението си за първите 52 седмици (докато детето навърши 1 година) или 70% за първите 104 седмици (докато детето навърши 2 години). Останалите седмици са неплатени.

10 държави с прекрасни условия за младите родители


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пичковерт

    1 1 Отговор
    Русия - за ВТОРО дете взимат 10000$ (справка в интернет)
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    САЩ и още четири държави не оказват държавна помощ на младите семейства........толкова за "семейните ценности" на милите, добри и безкрайно демократични кравари.
  • 3 Antimediator

    0 2 Отговор
    Руските псета пак имитират активност/ луд умора няма /
    Нека да обяснат защо Русия е с отрицателен прираст на населението!!!
  • 4 Аз съм анонимко

    1 0 Отговор
    И естествено страна номер 1 в света като условия за майчинство - България - 104 седмици майчинство, от които 52 платени на 90%, и забрана за уволение от работа в продължение на 18 години
  • 5 JamesPed

    0 0 Отговор
    Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам Раскрутка сайта под ключ