Last news in Fakti

28 Август, 2016 17:32 6 528 2

"Маджестик 12" и мистерията Розуел

  • маджестик 12-
  • извънземни-
  • розуел

Документите, които разкриваха тайните около кацането на извънземни

Всеки знае историята и митовете за кацането на извънземни в Розуел, Ню Мексико.  Според   Atlas Obscura с тях се е занимавала група известна като  Маджестик 12, като съществуват секретни документи, които вероятно доказват това.

В сайта на ФБР има документи, които определят историята като „фалшива“.  Все пак интересът на любителите на историята продължава. Историята за инцидента в Розуел започва през 1947,  но документи за нея стават известни през 1984 г. Тогава продуцентът на документални филми Джейми Шандера получава тайнствен плик с марка от Ню Мексико. В плика има фото филм. Шандера разглежда филма заедно със своя приятел и изследовател на конспиративни теории – Уилям Мур.

На него няма изображения от аутопсия на извънземни, както те вероятно са се надявали. Той обаче съдържа документи от 8 страници, разкриващи историята на инцидент в Розуел.

Според документите членовете на Маджестик 12 са включвали ръководителя на Службата  за научни изследвания в САЩ -  Ваневар Буш,  първият директор на ЦРУ -  генерал Сидни Соурс и астрофизикът Доналд Менцел.

Шандера и Мур прекарват години, за да проверят достоверността на документите, в които се описва идеята за контрол над първия контакт на хората с извънземните. В същото време легендата за Маджестик 12 набира популярност и става част от цялата идея за конспирацията за извънземни. С времето обаче експерти започват да откриват несъответствия в документите. Такива например са некоректно изписване на ранговете на някои членове на екипа, както и форматиране, несъвпадащо с правителствения стил.

Най-спортният въпрос около тези документи е техният произход. Самият Карл Сейгън отрича документите в книгата си „Науката като свещ в тъмното“.

„,Мястото, на което тези документи са най-спорни и уязвими е точно въпроса около техния произход. Доказателство, което мистериозно пада през процепа на нечия поща е сякаш излязло от някоя приказка“, пише Сейгън.

В даден момент се предполага, че Мур просто е фалшифицирал документите. В края на 80-те години на миналия век обаче ФБР и Военновъздушните сили на САЩ започват разследване спрямо документите. Основната им цел е да разберат, дали някой не е разпространил квалифицирана информация. Офисът за специални разследвания на ВВС на САЩ води разследването, преди да го предаде на ФБР през 1988 г. В окончателната оценка за документа от ФБР го определят като „Напълно фалшив“. Тогава думата „фалшив“ е изписана с големи главни букви върху всяка страница от документите.

Според автора на „Теории на конспирацията: Тайните и властта в американската култура“ Марк Фенстър във ФБР са били отвратени от разговори за Маджестик 12 и не са били съвсем сигурни какво да отговорят.

„Ако не отговориш, изглежда, че потвърждаваш теориите на конспирацията. При отговор, обаче е трудно да развенчаеш тези теории. Ходовете са трудни“, заявява Фенстър.

И все пак идеята за Маджестик 12 все още е жива. Видният уфолог Стантън Фрийдман все още вярва, че документите са истински и продължава да спори. Има други документи, които претендират да подкрепят оригиналните, но никой от тях не е придобил такава реакция.

В по-широк смисъл теорията за Маджестик 12 в момента се пресъздава във филми като „Досиетата X“ и „Мъже в черно“. Дори и истината за тях да не е толкова интересна, много хора все още искат да повярват.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.