Last news in Fakti

30 Август, 2016 14:07 1 136 3

Руски хакери се целят в избирателната система на САЩ

  • хакери-
  • избирателна система на сащ-
  • сащ-
  • русия-
  • руски хакери-
  • илинойс-
  • аризона

От руска страна заявиха, че дори няма да си направят труда да коментират обвинението

Руски хакери се целят в избирателната система на САЩ - 1
Снимка Архив АП/БТА

Хакери са набелязали базите данни за изборните резултати в американските щати Илинойс и Аризона, съобщи държавната избирателна администрация на САЩ, допълвайки, че ФБР още през юни е предупредило, че кибератаката е дело на руснаци, съобщава „Washington Post“.

Според Мат Робъртс, говорител на главния секретар на щата Аризона, бюрото е описало заплахата като "надеждна" и значителна", „8 по скалата от 1 до 10". В резултат на предупреждението системата за регистрация на гласоподаватели в щата е била изключена за около седмица.

Федералното бюро за разследване не е спирало да търси конкретните извършители на състоялата се преди повече от 2 месеца атака, за която се твърди, че е дело на Москва.

В Илинойс хакерите са имали достъп до база данни със записите на 200 000 избиратели. Хакнатата база данни на Илинойс включва имената на избирателите, адресите, пола, рождените им дати и друга информация. Някои от записите дори съдържат последните четири цифри от номера на социалните осигуровки на избиратели. Въпреки че информацията може и да не е актуална към днешна дата, тъй като събраните данни са от последните 10 години, властите в щата са притеснени.

В Аризона е било установено, че имена и пароли за достъп до изборната база данни на много избиратели са били публикувани в интернет.

Разследването на ФБР не уточнява дали хакерите са престъпници или са били наети от руското правителство.

Инцидентът в Аризона е най-новото доказателство за руския интерес към предстоящите президентски избори в САЩ.

Днес, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма смисъл да коментира твърденията за участието на Москва в хакерските атаки срещу базата данни с избиратели в Аризона и Илинойс.

"Тези твърдения са неоснователни и не се основават на конкретни факти или данни", заяви пред репортери Песков като добави, че Кремъл по никакъв начин не трябва да обръща внимание на това.

По-рано този месец ФБР предупреди държавните служители да бъдат нащрек за евентуално проникване в избирателните системи от чужди лица.

До момента страни като Русия и Китай са показали голям интерес към системата за гласуване в Съединените щати. Експерти казват, че ако чуждо правителство успее да фалшифицира данните от вота, то това би поставило под съмнение легитимността на американските избори.

Тази пролет департаментът за вътрешна сигурност на САЩ официално предупреди, че онлайн гласуването, все още не е сигурно и препоръча на американските избиратели да дадат своя глас по старомодния начин.

"Ние вярваме, че онлайн гласуване, особено онлайн гласуване в по-голям мащаб, може да представлява голям риск за избирателната система, като заплашва поверителността, отчетността и сигурността на вота и дава възможност на злонамерени лица да манипулират резултатите от гласуването", каза Нийл Дженкинс, служител в отдела по киберсигурност и съобщения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Вече знам даже как ще се използва въпросната "хакерска атака" от правителството им, ще направят някаква шашма с гласуването за да може Клинтън да стане президент. Друг е въпросът, че с нейното избиране САЩ сами ще си подпечатат смъртните присъди, но те много отдавна си го търсят, така че най-накрая ще си го получат.
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    На крив грездей и вълната му пречи.
  • 3 КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА

    0 0 Отговор
    ЕЕЕЕЕ НАЛИ НЕ ОЧАКВАЙТЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА Е ВИНОВЕН.