Last news in Fakti

1 Септември, 2016 15:09 1 371 2

Вучич: Уважавам Юнкер, но...

  • вучич-
  • александър вучич-
  • сърбия-
  • ек-
  • ес-
  • писмо-
  • отношения

Сръбският премиер бе дълбоко засегнат от антисръбската политика на ЕК

Вучич: Уважавам Юнкер, но... - 1
Снимка Архив АП/БТА

Сръбският премиер Александър Вучич заяви в четвъртък, че не иска да говори за отговора, който Европейската комисия е дала на писмото му, в което се описва ситуацията в региона, съобщава радио B92.

Вучич каза, че уважава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но "не може да понася фалшивите симетрии", които ЕК използва.

"Аз няма да кажа нищо, защото много уважавам Юнкер. Не искам да кажа нищо за съдържанието на писмото, което получих. Не мога да понасям, когато всичко се слага под общ знаменател и когато се правят фалшиви симетрии и баланси. Мисля, че всеки почтен човек би имал проблем с това", каза Вучич.

Сръбският премиер заяви, че Сърбия ще "отмине това, не защото е слаба, а защото е достатъчно силна, за да се грижи за своето бъдеще."

Той обяви още, че няма да се поддаде на провокациите на Хърватия или на някой друг, защото го е грижа за бъдещето.

В своето писмо, изпратено до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС Федерика Могерини, комисар Йоханес Хаан и председателят на ЕП Мартин Шулц в началото на август, Вучич описа ситуацията в региона и необходимостта от поддържане на мира и политическата стабилност.

Отговорът на Юнкер дойде в сряда, когато той подчерта, че добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, както и помирението между народите са основните принципи, които трябва да бъдат спазвани не само от всички кандидати за членство в ЕС, но и от всички държави-членки в региона.

Сръбският външен министър Ивица Дачич реагира на това със злобна забележка, обвинявайки ЕС, че продължава да си заравя главата в пясъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бой йебанье и српска музика

    0 0 Отговор
    Абе ще я заравят, ама колко да я заравят тая глава в пясъка, то е пределно ясно че по тоя начин сами тласкат Сърбия към съюз с Русия. Те и без тва са си стари дружки с руснаците, още не са забравили бомбардировките и отнемането на Косово, така че малко им трябва да се запрегръщат по братски с Путин. И ще го направят, а тъпите маймуни от ЕС и САЩ ще мигат на идиотски на парцали, и няма да могат да ги пипнат щото Русия вече е много силна. А покрай Сърбия нищо чудно и други държави да "преразгледат" евроатлантическата си ориентация и да сменят лагера. На първо място в региона са Гърция и Кипър, ние също можем да врътнем гъза(вече има достатъчно красноречиви индикации за това)Прибалтийските републики май и те напоследък не са много сигурни дали има смисъл от членството им в ЕС и НАТО. Така че, сещайте се сами по-нататък. Пък сърбите са сербезлийски народ и ако имат възможност да си го върнат на САЩ за 90-те години със сигурност ще го направят, и то тъпкано.
  • 2 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    да видят сърбите как 70 години ни изнудваха със западния си съюз и като загубила воините страна.сега като гласа им е глас в пустиня да се сетят как трепаха македонските българи десетки години само заради националността им ,а после покриваха престъпленията си пред света ,че ние сме варвари дето не стават за нищо.е сега колелото се завъртя и вучич няма кво да чака !
Новини по държави: