2 Септември, 2016 13:55 10 048 8

Нацистки ужас

  • нацисти-
  • проби-
  • германия

Нацистки мозъчни проби в германски институт

Мозъчни проби, принадлежали на еврейски жертви от нацисткия режим в Германия, бяха открити по време на ремонт в психиатричния институт в Мюнхен, съобщи Gizmodo.

Ужасяващото откритие е направено през 2015 г. и предизвиква по-нататъшни проучвания. Израелските медии обаче наскоро разпространяват историята.

Според обществото „Макс Планк“ мозъчните проби са принадлежали лекаря и изследовател Джулиус Халерворден. Той е член на нацистката партия и ръководител на катедрата по неврохирургия в института „Кайзер Вилхелм“.

По време на Втората световна война Халерворден съзнателно е изследвал мозъчни проби от екзекутирани. Проби редовно са били получавани от Йозеф Менгеле, който е един от най-прословутите лекари в концентрационни лагери. Напълно е възможно някои от тях да са били изследвани от Халерворден.

С десетилетия институтът, известен днес като „Макс Планк“ е използвал тези проби. През 1990 г. обаче германското правителството прочиства повечето от тях. Оказва се обаче, че прочистването не е било пълно.

В момента се води изследване, за да може да пробите от жертви на Холокоста, да бъдат погребани с имената на загиналите, ако те бъдат установени.

„Наш дълг е да идентифицираме загиналите. Всички проби, които са свързани с нацизма, ще получат достойно погребение. Трябва да признаем нашата отговорност“, заяви президента на „Макс Планк“ Мартин Стратман.

Ясно е, че някои от пробите са били получени след кампанията по евтаназия на нацистите, в която умишлено са били убивани хора с умствени проблеми. Експертите заявяват, че до сега находките не са били известни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 1 Отговор
    АЛА БАЛА НЕКА НА МОЗЪ4НИТЕ ПРОБИ СЕ ИЗПИКАЯТ НАЕОНАЦИСТИТЕ И ДА СА ПОГРЕБВАТ ТОГА ХАХАХАА

    Коментиран от #5, #6

  • 2 гост

    0 1 Отговор
    Чудя се защо напоследък пак станаха актуални тия неща - съдят 90-100 годишни машинописки, телефонистки и готвачки от времето на ВСВ, изневиделица изскачат някви нови "факти и доказателства", абе изобщо води се съвсем целенасочена кампания в тая насока, ама защо ли.

    Коментиран от #3

  • 3 asddsa

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Израел си отмъщава сигурно.
  • 4 Бай хой

    1 0 Отговор
    Помни историята за да не се повтори.
  • 5 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "тошибиян":

    Цинично изперкал Тушибан.
  • 6 fuck nazis

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "тошибиян":

    Имаш нужда от много сериозна психиатрична помощ (с постояна хоспитализация )
  • 7 Plovdiv

    0 2 Отговор
    За мен вече Хитлер не е лош. Предпочитем го пред меркел, оланд и останалите малоумници.
  • 8 КЪСО МИ БИЛО ИМЕТО

    0 1 Отговор
    защо намирате Хитлер за чудовище? другаря Сталин е изтребил много-пояече хора и то от неговия народ.Адолф е искал да премахне паразитите на обществото цигани,еврей итн,нека некой да каже че,те не са паразити
Новини по държави: