Last news in Fakti

4 Септември, 2016 21:54 1 474 0

Откриха леден вулкан на планетата Церера

  • леден вулкан-
  • церера-
  • планета-
  • джудже-
  • дон-
  • наса

Вулканът е висок близо четири километра

Откриха леден вулкан на планетата Церера - 1
Снимка: Wikipedia

Учените от НАСА откриха леден вулкан на повърхността на планетата-джудже Церера, съобщи „Motherboard“.

Астрономите са анализирали планетата, намираща се в астероидния пояс на Слънчевата система, с помощта на космическия апарат „Дон“.  Роботизираният апарат на НАСА бе създаден именно за изследване на астероидния пояс и в частност повърхността на Церера.

Според учените вулканът е с височина от близо четири километра. Съществуването му е важна улика в изследване на планетата. Вулканът „Ахуна Монс“ се смята, че е на възраст от близо 200 милиона години. Той е криовулкан, което означава, че изригва не лава, а вода, амоняк и метан.

Планетата-джудже Церера е открита през 1801 година. Наименувана е на Церера, римската богиня на плодородието, майчинството и брака. 

Повърхността на Церера е най-вероятно смес от лед, хидратни минерали, въглеродни съединения и глини. Изглежда Церера е разделена на скално ядро, ледена мантия и е възможно да помещава океан от течна вода под повърхността си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА