Last news in Fakti

6 Септември, 2016 23:14 785 0

Бежанците и Близкия изток обсъди Даниел Митов в Париж

  • бежанци-
  • мигранти-
  • митов-
  • париж
Бежанците и Близкия изток обсъди Даниел Митов в Париж - 1

Министърът на външните работи Даниел Митов се срещна с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Френската република Жан-Марк Еро в рамките работното си посещение в Париж, съобщават от пресслужбата на МВнР.

Справянето с миграционната криза е изключително сериозно общо предизвикателство за целия ЕС. Около тази теза се обединиха двамата министри след продължилата повече от час и половина среща. Министър Митов представи на своя колега българската позиция във връзка с миграционната криза и предизвикателствата пред които е изправена страната ни, особено по южната ни граница. "Идеята, че Европа има външни граници и те са на цяла Европа, е проект, около който всички следва да се консолидираме. Франция и Германия имат граница с Република Турция и това е границата на България и на Гърция", заяви министър Митов по време на срещата с министър Еро.

"Въпросът със сигурността на границата е много важен и ние трябва да засилим ролята на Фронтекс и охраната на тези граници", категоричен беше и министър Еро.

Двамата министри обсъдиха кризите в Близкия изток и Украйна. Подчертаха необходимостта от спазване на Минските споразумения.

Сред обсъдените теми бяха ситуацията около предстоящия Брекзит и бъдещето на ЕС, както и предстоящата среща на върха в Братислава на 16 септември, енергийната сигурност на Европа, борбата с тероризма, общата отбранителна политика на Съюза. Министрите споделиха виждането, че на Европа е нужна диверсификация на енергийните източници, като министър Митов запозна колегата си с проекта за българския хъб Балкан и го информира за развитието на проектите за интерконекторите със съседни страни.

Министър Еро акцентира и върху важността на сигурността на доставките на газ за Европа. Двамата се обединиха около тезата, че е важно да се запази единството на 27-те членки на ЕС.

Министрите бяха категорични, че двустранните отношения между двете страни са на изключително високо ниво. Министър Митов покани своя колега да посети страната ни в удобно за него време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: