9 Септември, 2016 06:59 1 621 2

Въглеродът на Земята има извънземен произход

  • въглерод-
  • земя-
  • произход-
  • извънземен

Отговор на дълго разисквания въпрос за произхода на въглерода

Въглеродът на Земята има извънземен произход - 1
Снимка: Wikipedia

Сблъсък на младата Земя с меркуроподобен планетен ембрион преди 4,4 милиарда години е снабдил планетата ни с въглерод – главната предпоставка за наличието на живот. До това заключение стигат учените след анализ на съотношението на летливите елементи в мантията, пише МегаВселена.

Според екипа на Раджийп Дасгупта от Университета Райс, сблъсъкът, донесъл въглерод (респективно живот) на Земята e станал само около 100 милиона години след възникването на нашата планета. Учените вярват, че това изследване дава отговор на дълго разисквания въпрос за произхода на въглерода. Досега учените спореха по темата, тъй като компютърните модели показват, че в началото на Земята въглеродът няма начин да се задържи, би се изпарил напълно или би останал заключен в земното ядро.

Една от предпочитаните теории беше, че летливите елементи като въглерод, сяра, азот и водород са „прибавени отвън“, чак след възникването на земното ядро, обяснява съавторът на изследването Юан Ли. Всички елементи попаднали по този начин – чрез метеорити – през първите 100 милиона години от възникването на Земята, биха изчезнали, заради интензивната жега на глобалния океан от магма, покривал земната повърхност през този период от време.

Проблемът на тази теория, която обяснява произхода на много основни елементи е, че не са известни метеорити, които да пресъздават съотношението на тези елементи в силикатната част на планетата, казва Ли.

По тази причина в модели и експерименти учените търсят друг, извънземен източник и се придържат към богатите на сяра и силиций планетни ядра на Марс и Меркурий. Експериментите показват, че въглеродът произхожда от такива ядра на подобни на Земята тела и че може да бъде абсорбиран от силикатна мантия като земната. Предпоставка за това е предположението, че сплавите на желязото в ядрото са богати или на сяра, или на силиций.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВайВай

    1 0 Отговор
    И дъртия ми беше извънземен... ама сега гледа надолу... Приземи се!
  • 2 Зелен

    0 0 Отговор
    Значи ние сме извънземни?