13 Септември, 2016 13:58 914 0

САЩ и Израел си стиснаха ръцете за военна помощ

  • сащ-
  • израел-
  • военна помощ-
  • компромиси-
  • отстъпки-
  • споразумение

Американската военна помощ е на стойност 38 млрд. долара

САЩ и Израел си стиснаха ръцете за военна помощ - 1
Снимка АП/БТА

САЩ и Израел са постигнали окончателно споразумение за рекорден нов пакет от военна помощ, в размер на 38 млрд. долара. Споразумението е за срок от 10 години и се очаква да бъде подписано в рамките на дни, съобщават източници, запознати с темата, цитирани от израелската телевизия „Канал 2“.

Сделката ще представлява най-големият ангажимент, който САЩ някога са поемали, към която и да е държава, за осигуряване на военна помощ. Споразумението също така включва важни отстъпки, направени от израелския премиер Бенямин Нетаняху, твърдят източници от двете страни.

Вестник „Washington Post“ написа в неделя, че сделката е била спряна от сенатор Линдзи Греъм, който обяви, че предложената на Израел сума от 3,4 млрд. долара, за отбрана и развитие на военното дело, е много по-голяма от тази, която Белият дом първоначално е предложил.

Греъм заяви, че е обиден на Белия дом, че се опитва да поеме контрол над процеса по бюджетно разпределение. „Ако не им харесва това, което правя, могат да наложат вето над законопроекта", каза Греъм.

Той обяви, че е разговарял с израелския премиер, който го уверил, че опозицията държи на сделката и администрацията отказва да подпише меморандума за разбирателство, докато не бъде променен размерът на сумата.

Въпреки това израелските медии съобщиха, че Белия дом и Нетаняху все пак са си стиснали ръцете по сделката, плюейки върху позицията на Греъм, но с ангажимента правителството на Израел да не търси допълнителна финансова помощ от Конгреса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА