14 Септември, 2016 12:11 1 090 2

Северна Корея има материали за 20 атомни бомби

  • северна корея-
  • ядрени бомби-
  • плутоний-
  • обогатен уран

Пхенян готви шести ядрен опит

Северна Корея има материали за 20 атомни бомби - 1
Снимка: БТА

Северна Корея работи усилено върху попълване на запасите си от суровини за атомни боеприпаси. В това число влизат дейности по усилено обогатяване на уран и складиране на плутоний. Според оръжейни експерти до края на годината Пхенян ще разполага с материал, който е достатъчен за изработването на около 20 ядрени бомби.

Според последните оценки на специалистите до момента Пхенян е извършил в своите полигони пет ядрени опити. Твърди се, че севернокорейците подготвят и шести. КНДР вече разполага с достатъчно количество уран и работи от години по проект за неговото обогатяване до ниво за военни цели. 

Анализатори твърдят, че режимът в Пхенян се сдобива всяка година с по около 150 кг високо обогатен уран. Това количество е достатъчно за шест атомни бомби. Като се добавят и запасите на Северна Корея от плутоний – между 32 и 54 кг, това стига за направата на общо 20 ядрени бомби, пише в последния доклад на специализирания уебсайт 38north.org. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бинки

    0 0 Отговор
    Пожелавам на тези които ги въоръжават, първи да изпробват силата на бомбите.
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Абе това малки бомбички лимонки. Нали преди 3 дни с 10 килотона правиха опити. Фидосова ако се спъне и падне по-големи щети ще произведе, айде стига с тази КНДР.
    Отделно, може и да има 20 бомбички-лимонки, но като няма с какво да ги достави до целта, все едно няма нищо. От 20 носителя, като им опукат поне 18 в полет и играта свърши. А може и всичките да им опукат. Не е толкоз проста работата.
Новини по държави: