Last news in Fakti

15 Септември, 2016 10:24 973 0

Бежанците и климатът са основни теми на Общото събрание на ООН

  • ирина бокова-
  • оон-
  • общо събрание-
  • ню йорк-
  • бежанци-
  • климатични промени

Събранието ще е последно за генералния секретар на ООН Бан Ки-мун

Бежанците и климатът са основни теми на Общото събрание на ООН - 1
Снимки: БТА/ XINHUA

Бежанците и климатичните промени са основни теми на започналото Общото събрание на ООН.

То е инструментът на организацията за дискутиране на важни политически въпроси. Общото събрание получава годишни доклади от генералния секретар, Съвета за сигурност, Икономическия и социален съвет, Съвета за попечителство и може да отправи предложения към тях. Всички членове на ООН имат право на глас и участие. Председател на сесията през тази година е Питър Томсън.

Сега, 71 години след учредяването, събранието продължава да играе ключова роля в решаването на международни проблеми и предотвратяването на конфликти и ескалацията на напрежение. Тазгодишното Общо събрание идва на фона на бежанска криза, икономически предизвикателства и терористични заплахи. То продължава от месец септември до декември, а при необходимост – и през следващата година.

На 71-ата сесия ще има и българска делегация, ръководена от президента Росен Плевнелиев. В нея ще участват министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов.

През тази година основна тема на Общия дебат е „Целите на устойчивото развитие – всеобщ тласък за преобразуването на нашия свят“. Дискусиите са съсредоточени върху изпълнението на Целите за устойчиво развитие, отразени в приетата през септември миналата година Програма 2030 на ООН, върху идеите и предложенията за цялостна реорганизация и адаптиране на дейността на ООН и нейните органи, работещи по въпросите за развитието.

Бежанците и климатът са основни теми на Общото събрание на ООН

Участието на българската делегация през целия период на провеждане на сесията ще даде възможност да бъдат представени позициите на страната ни по широк спектър от въпроси, особено по приоритетни теми, свързани с международния мир и сигурност, правата на човека, устойчивото развитие с хоризонт 2030 г. и промените на климата, посочиха от Министерски съвет.

Общото събрание на ООН обсъжда и дава препоръки по всички въпроси за международния мир и сигурност, поставени от страна членка. Обръща внимание на Съвета за сигурност по политическото положение и по въпроси, които застрашават световния мир и сигурност.

Политическите анализатори посочват, че основни теми тази година ще бъдат бежанците и климатичните промени. В Ню Йорк се очаква са бъде даден нов тласък на домино ефекта, след като наскоро САЩ и Китай ратифицираха Парижкото споразумение, целящо да се противодейства на климатичните промени.

Бежанците и климатът са основни теми на Общото събрание на ООН

Действията на САЩ и Китай са голяма стъпка за превръщането на споразумението за климата в реалност. Двете страни са отговорни за 40% от вредните емисии в световен мащаб. Бежанските проблем също е в дневния ред на редовната сесия на Общото събрание на ООН.

Сесията ще е последна за генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, чийто втори 5-годишен мандат изтича. В момента се води ожесточена надпреварата за неговия наследник, която предизвика полемики на българската политическа сцена.

Официалната кандидатура на България е Ирина Бокова, но се появи информация, че ще бъде издигната Кристалина Георгиева, за да се увеличат шансовете за победа. Генералният директор на ЮНЕСКО не получава нужната подкрепа на тайните гласувания, която да й осигури челна позиция преди финалните гласувания.

На правителствено заседание българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че Ирина Бокова остава кандидатът на България за генерален секретар на ООН. Той все пак добави, че ако на гласуването на 26 септември Бокова не се класира сред първите двама, правителството в София ще обмисли как да действа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА