18 Септември, 2016 07:30 2 299 0

18.09.1961 г. Шеф на ООН загива в авиокатастрофа

  • оон-
  • авио-
  • катастрофа-
  • даг хамаршелд

Той въвежда стандарти, които важат и до днес. Сините каски и специалните пратеници на ООН са именно негова заслуга

18.09.1961 г. Шеф на ООН загива в авиокатастрофа - 1

На 18 септември 1961 година самолетът на втория генерален секретар на ООН Даг Хамаршелд катастрофира по време на полет в Конго.

Смъртта на Хамаршелд предизвиква истински шок сред световната общественост, а неизяснените обстоятелства около злополуката пораждат подозрението, че шведът е станал жертва на атентат.

Това се поражда от факта, че след края на белгийското колониално господство в Конго избухва кървав конфликт. Група бунтовници, подкрепяни от белгийски наемници, обявяват независимостта на богатата на суровини провинция Катанга. Частите на ООН не успяват да се справят с конфликта, а генералният секретар на ООН Даг Хамаршелд потегля за Конго, където възнамерява да започне мирни преговори с водача на бунтовниците. Няколко минути преди да достигне целта си, самолетът му се разбива в джунглата. Пилотска грешка или планиран атентат? Над половин век продължават спекулациите.

През 1962 година официалното разследване на ООН за смъртта на Хамаршелд приключва без конкретен резултат. В архивите обаче е записано, че ако постъпят нови информации, ООН е готова да поднови разследването. През 2013 г. се подновиха призивите за разследване на катастрофата в Конго.

Даг Хамаршелд е смятан за най-значимия генерален секретар на ООН. Той въвежда стандарти, които важат и до днес. Сините каски и специалните пратеници на ООН са именно негова заслуга. За своя принос Даг Хамаршелд е удостоен посмъртно с Нобелова награда за мир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА