18 Септември, 2016 07:00 15 126 10

Еврейските отмъстители, които искаха да отровят хиляди нацисти

  • отмъстителите-
  • втора световна война-
  • отрова-
  • нацисти-
  • евреи-
  • германия-
  • хляб-
  • холокост-
  • нюрнберг

Евреи с пъклен план започват работа в лагер за военнопленници край Нюрнберг

Еврейските отмъстители, които искаха да отровят хиляди нацисти - 1
Снимка: Wikipedia

Какво е ционизъм? Това е термин, обозначаващ желанието на евреите да вземат съдбата в собствените си ръце и да не позволят други да я диктуват. По този начин описва термина Дина Порат, израелски историк, работеща в мемориала Яд ва-Шем, почитащ жертвите на Холокоста.

Думите й са във връзка със заговор на евреите, известни като „Отмъстителите”. За тяхната история разказва War History Online. Наскоро историята излезе на бял свят след разсекретен документ на американските военни, за който съобщи „Асошиейтед прес”. Група оцелели евреи се опитват да отмъстят за избиването на евреите от нацисткия режим през Втората световна война.

Последното нещо, което е в главата на евреите след края на кървавата война, е отмъщение. Те просто искат да започнат наново живота си. Не така стоят нещата обаче в главите на близо 50 млади мъже и жени. Групата, наричаща себе си „Отмъстителите”, иска да е сигурна, че нацистите ще платят за престъпленията си. Докато Нюрнбергските процеси са насочени към високопоставени членове от режима на Хитлер, то много военни от нацистката партия успяват да избягат. Евреите се чувстват предадени от липсата на справедливост.

Йосеф Хармац е един от лидерите на тези, желаещи мъст. „Не искахме да се върнем в домовете си, преди да сме направили нещо”, споделя евреинът, загубил голяма част от семейството си във войната. Той казва ясно и точно – мисията ни е да убием нацисти. Колко? Колкото е възможно повече.

Първоначалният план е бил да се отровят водоизточниците в Нюрнберг. Той обаче не се осъществява, защото ще умрат много невинни хора. Стратегията веднага е променена – целта е лагерът за военнопленници край Нюрнберг, в който американците държат в плен хиляди есесовци. Членове на „Отмъстителите” успяват да си намерят работа в пекарната на лагера. Те планират да отровят нацистите, слагайки арсен в храната.

Трима души от групата смесват смъртоносното вещество с лепило и вода и използват сместа за близо 3000 хляба. С тях се хранят хиляди есесовци. За нещастие на евреите, обаче, много от тях се разболяват, но никой не умира. След неуспешния опит евреите бягат. Според разсекретените документи количеството е било достатъчно да отрови голяма част от военнопленниците и до ден-днешен не е изяснено какво ги спасява.

Арсен се е съдържал в кората и вътрешността на хляба. Докторите, лекуващи нацистите, споделят, че много от тях са повръщали, а освен това са имали и кожни обриви. В доклада се казва, че всеки хляб е съдържал 0.2 грама арсен, което количество е смъртоносно за човешкия организъм.

Години след това прокурорите стигат до заключението, че е имало опит за убийство, но на евреите не са повдигнати обвинения заради „изключителни обстоятелства”. В доклада на разследващите се посочва също така, че химик, помогнал на евреите, е направил сместа, използвайки 10 килограма чист арсен.

След бягството си групата се озовава на границата на Чехословакия. Там тя се среща с Юхада Маймон – оцелял от „Аушвиц” – който им помага да достигнат Израел. Дина Порат оправдава бруталния опит да бъдат избити хиляди военнопленници с думите: „Трагедията е да се забрави. Ако не накажеш някого за едно престъпление, ще последва друго. Това подтикна и тази група. Не само възмездие, но и предупреждение”.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 mediator37

    5 1 Отговор
    Реклама на ционизма, който е обявен от ООН за реакционна идеология и за проповядването му би трябвало да се влиза в затвора.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Патето Яки

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЕСЕСОВЕЦ":

    Тримата обсъждат, какво ще правят Хитлер след като го хванат.
    - Да го обесим! - казал онзи с пурата.
    - На електрическия стол, е по-добре! - дал съвет американеца.
    Сталин ги изгледал свирепо и викнал един руски войник.
    - Нека този обикновен войник от окопите да каже.
    Войника се изпънал като струна и заявил:
    - Ще нагреем едно дебело желязо до червено и ще му го наврем в задника на този Хитлер, но от към студената страна!
    Двамата англосаксонци учудено попитали:
    - Ма, защо тогава ще го нагряваме това желязо.
    Войникът без да сваля поглед от Сталин отговаря:
    - За да не може тези двамата идиота да му помогнат да го извади!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КРОМАЗА

    2 0 Отговор
    Евреи ... както винаги долни и подмолни. Та те, еврейските ционисти с какво се различават от германските нацисти ,и методите и действията им са същите ,едни и същи боклуци само стоят на срещуположни страни на барикадата.
  • 8 Снайпериста

    2 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 9 Доктор Гьобелс

    1 0 Отговор
    Мръсно племе
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: