Last news in Fakti

19 Септември, 2016 22:12 2 691 1

WSJ: Йеремич - най-добрият кандидат за ООН

  • оон-
  • генерален секретар-
  • вук йеремич-
  • кандидати

Според статията останалите кандидати са твърде обвързани със социалистическото минало

WSJ: Йеремич - най-добрият кандидат за ООН - 1
Снимка АП/БТА

Сръбският външен министър Вук Йеремич е "най-добрият избор за нов Генерален секретар на ООН, тъй като той би направил необходимите реформи в световната организация". Това се казва в мнение, публикувано на интернет страницата на американския ежедневник Wall Street Journal, цитирано от сръбското радио B92.

Списъкът с кандидати, които се съревновават за най-високия пост в ООН, включва "фаворит на Владимир Путин и пожизнен социалист, който изпусна юздите на световна хуманитарна организация", се казва в публикацията, която насочва вниманието към кандидата на България — Ирина Бокова и кандидата на Португалия — Антониу Гутериш.

Гутериш, който в миналото бе премиер на страната си и комисар на ООН за бежанците, е водещият кандидат в надпреварата за Генерален секретар, според неофициалните допитвания сред членовете на Съвета за сигурност. Според статията обаче, "традицията в ООН показва, че постът по-скоро ще бъде даден на човек от регионалните блокове" и тъй като погледите са отправени към Източна Европа "фаворит в тази група е словашкият външен министър Мирослав Лайчак. Той е описан като някогашен "чехословашки дипломат в бивша комунистическа диктатура, който е завършил докторантура в Московския държавен институт за международни отношения."

Публикацията продължава с коментар и за кандидата на България - Ирина Бокова, която е описана като "предпочитаният кандидат на Русия". За аржентинския външен министър Сузана Малкора се казва, че е сред любимците на администрацията на американския президент Обама.

"Това прави бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който според неофициалните допитвания се подрежда трети в надпреварата, единственият кандидат, достоен за похвала. ", пише 

41-годишният Йеремич, който е възпитаник на Харвард, освен че е млад кандидат е бил и лидер на социално движение, което спомогна за свалянето на диктатурата на Слободан Милошевич през 2000 г. По-късно той служи в прозападното правителство на Борис Тадич", се казва още в материала, публикуван на интернет страницата на WSJ.

"Изглежда Йеремич разбира, че първата му работа като Генерален секретар ще бъде да се справи с разтегнатата бюрокрация на ООН и да изиска от служителите на ООН да подадат годишните си публични финансови отчети, за да избегне корупцията, която стана ендемична в дните на Кофи Анан. Само това ще възстанови общественото доверие в счупената система на ООН", завършва коментарът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахо

    0 0 Отговор
    Сърбите се пропагандират, а нашите две ще си извадят очите. Не ставаме и това е. Че сърбинът няма да стане, е ясно. Те пък не свързани със социалистическото наследство. До оня ден се клаха като прасета. Сега ООН им се привидяло. Как пък американците забравиха...
Новини по държави: