Тема: Украйна

21 Септември, 2016 10:43 2 072 4

Кой уби врага на Майдана - Евгений Жилин?

  • евгений жилин-
  • майдана-
  • украйна

Той бе застрелян преди два дни

На 19-ти септември на магистрала в района на Одинцово, бе убит лидерът на украинската обществена организация „Hold” Евгени Жилин.

Той бе застрелян в елитен ресторант край село Горки, Московска област. Смята се, че убиецът е чакал Жилин и негов спътник. Андрей Козириев, спътникът на Жилин, е в болница с тежи наранявания. Камерите за наблюдение са записали бягството на предполагаемия убиец. На записите се вижда как мъж с черни дрехи и жена, облечена в бяло, се качват в автомобил Range Rover и потеглят след инцидента, пише Lenta.ru.

Още новини от Украйна

Според очевидец, убиецът е стрелял с пистолет със заглушител. Имало е три изстрела, като убиецът е изглеждал като професионалист. Извършителят е носил фалшив мустак и слънчеви очила. Бил е на възраст около 45 години, но е бил облечен като тийнейджър. Влязъл е в кафенето 20 минути преди идването на Жилин. След стрелбата убиецът е избягал с плачещо момиче, облечено в бяло.

Според някои медии Козириев е зам. командир на батальон от Народната мицилия в Луганск.

Самият Жилин е известен като един от големите противници на украинския Майдан. Преди „Оранжевата революция“ през 2004 г. е служил като капитан в Службата за борба с организираната престъпност в Харков. През 2007 г. е обвинен в подриване на дейността на кмета Генадий Кернес, но в последствие е оправдан. След това основава своята организация и спортен клуб „Hold”. Още управлява благотворителна фондация, адвокатска кантора, счетоводна фирма и новинарска агенция.

По време на протестите в Украйна през 2014 г. се изявява като върл защитник на законните власти. Със свои близки боксьори редовно „превъзпитава“ протестиращите в Киев. В резултат на това се превръща в един от най-издирваните „врагове на Майдана“. Жилин е настоявал тогавашният президент Виктор Янукович жестоко да се разправи с протестиращите.

В свои интервюта заявява, че е забранено да се убиват противниците на Янукович, но е добре да се отрежат техните крака, ръце и уши. След бягството на президента, Жилин се превръща в един от първите организатори на милициите в югоизточната част на страната. В последствие оглавява донецкия клон на „Hold”. Към 2014 г. това е единствената обществена организация, която има силов блок. Впоследствие Жилин става съветник на сепаратисткия лидер Александър Захарченко. През последните години той живее в Москва. През 2016 г. съдът в Киев го обвинява в отвличане и използване на насилие. Разкрити са и негови финансови схеми през кметството в Харков.

Все още няма официална версия за неговото убийство. Според източници от министерството на правосъдието, най-вероятно става въпрос за дългове. Има съмнения и за преразпределение на територии между банди. Разследват се и връзки покрай скандала с кражбата на стотици акра земя в Харков, свързана с кмета Генадий Кернес.

Кернес и Жилин винаги са изразявали негативно отношение към новото правителство в Украйна. Според общественикът Юри Кот убийството може да е свързано с провокациите по границите на Крим и обвиненията, че украински спец. части са опитвали да саботират туристическата индустрия в региона. То може да служи за сплашване на проруските украински граждани. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васичка Атанасова

    1 0 Отговор
    красив мъж е бил
  • 2 СССР

    0 1 Отговор
    Ужас, един боклук по-малко!
    На кого му пука!
  • 3 моркова и тоягата

    0 1 Отговор
    За кучето -кучешка смърт!
  • 4 РУСИЯ Е ТОЧНА ФУРНАДЖИЙСКАТА ЛОПАТА Е БГ

    2 0 Отговор
    ТО И ТУКА ИМАШЕ И ИМА ЕДНИ КРАСАВЦИИИ....ДЕТ НИ КАРАТ ДА ПЛАЩАМЕ ТРОЙНО ТОКА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ ПЪК ИНАЧЕ КВИЧАТ ЖАЛНО ПО ЕДНОКРАТНИТЕ РАЗХОДИ ПО БЕЛЕНЕ.....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания