Last news in Fakti

23 Септември, 2016 00:31 1 388 1

Най-голямото ашуре в света

  • ашуре-
  • рекорд-
  • гинес-
  • турция

Вкусният десерт тежи повече от 3 тона

Ашуре с тегло повече от три тона беше приготвено и похапнато в турския град Газиантеп, съобщава в. „Дейли сабах“. Вкусният десерт е направен като символ на мира. Неговите създатели се надяват, че произведението им ще успее да влезе в книгата на рекордите „Гинес“.

Екип от 27 майстор-готвачи приготвили ашурето, за да ознаменуват Международния ден на мира. Измереното тегло на десерта е точно 3 тона и 192 кг. Продуктите за приготвянето му - пшеница, ядки и смокини, са изпратени от цяла Турция и различни места по света. Германският посланик в Анкара Мартин Ердман лично изсипа орехите, подарък от канцлера Ангела Меркел.

Кулинарното изкушение, известно като "Пудингът на Ной", е познато още от времето на библейския персонаж (и пророк на исляма), чието име носи. Ашурето е смес от сладки и солени съставки, символизиращи единството на хора с етнически, религиозни и други различия. 

Освен с вкусната си храна напоследък Газиантеп влезе в медийния поток и с огромния брой бежанци от съседна Сирия. Край града са изградени центрове за мигранти, в които живеят хиляди чужденци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Динята

    0 0 Отговор
    Хаха, какъв оксиморон - символ на мира и толерантността от Турция!
Новини по държави: