Last news in Fakti

30 Септември, 2016 08:07 1 806 14

Швеция се връща към наборната армия?

  • швеция-
  • армия-
  • наборници
Швеция се връща към наборната армия? - 1

Швеция обмисля да изостави професионалната армия и да се върне познатата от близкото минало практика младежите да се свикват под знамената.

Правителството на скандинавската държава ще обмисли от каква точно армия се нуждае. Това заяви пред радио Швеция военният министър Петер Хултквист. По този начин той даде ясен сигнал, че осем години след преминаването към професионална армия, скандинавската страна отново може да се върне към общата военна повинност.

Петер Хултквист посочи, че иска да се въведе отново задължителната военна служба от 2018 г.. Предложението на правителството е както за мъже, така и за жени наборници. По този начин правителството се надява да запълни липсата от професионални войници.

Опитът на Швеция няма да е прецедент. То вече се използва от Норвегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    0 1 Отговор
    Очевидно във всяка държава има елементи с ретроградно мислене!

    Коментиран от #2

  • 2 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Morgoth":

    Когато Аспарух е дошъл тук и е създал държава, армията му професионална ли е била? Когато турците се разходили до страната ни и са се установили след 1396г. армията ни каква е била, донаборна ли или наемническа? Хайде свери си знанията по история.

    Коментиран от #4

  • 3 Таратор

    1 0 Отговор
    Ама то робство въобще не имало
  • 4 Алфата

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Д'Мин":

    Винаги от древността до епохата на капитализма в армиите е имало едно не малко, професионално звено. Като започнем от римските легионери - 20 год. профи. служба, многохилядните конници на степните народи (вкл. прабългарите), рицарите с техните оръженосци - това са били групи от по 10 - 15 профи. войни. Пример - Франция е имала около 1000 рицари, т. е. 10-15 хил. редовна, профи. армия. Стигаме по "турско" - 20 хил. еничарски корпус. В края на 14 нач. на 15 век - емблематичната сръбска бронирана конница от 20 хил. души! Между другото само тя е отстъпила в битката при Анкара в ред и с мин. загуби, през 1402 год. Да стигнем до най-големият уникат в историята - 4-та танкова СС дивизия на фон Манщайн - преминала е през цялата ВСВ от Белин, до Берлин (през Сталинград - само 20 км не са достигнали да пробият чувала)! Винаги са се измъквали на руснаците с бой, никога въпреки опитите не са успявали да ги изработят, дори при тоталното поражение на Вермахта, на Централния фронт през '44! Така че, като при всяка друга професия, спеца си е спец! При военните донаборникът е пушечно месо, докато, ако въобще има шанс "да влезе в пътя"

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Кирчо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алфата":

    А червената армия?Тя наемна ли беше?Тя стигна до Беллин и остана за дълго време там.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 goni

    1 0 Отговор
    Не мога да повярвам!:) За какво им е на Шведите армия?!:) Те правят хубаво оръжие, което се търгува добре по света!:) За съжаление не и у нас!:) Не могат да си намерят професионални войници!:) Ами, от бежанците бе!:) Те знаят какво е Война и само трябва научат няколко думи на Шведски и са готови!:) Колкото да се закълнат че ще бранят Швеция, докато друг не им предложи повече пари и по-топъл климат!:)
  • 7 шшш

    1 0 Отговор
    що така ,срещу кого ще набирате войска,да не би сте се притеснили от горките бежанци-късно е вече...
  • 8 Алфата

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кирчо":

    Берлинската операция... Ъхъ! Това за мен е военното престъпление на Сталин срещу собствения му народ! 300 хил. безсмислени жертви! Триста хиляди! Само и само "да сме първи".
    Относно Red army! Плаче майка! Човешкият фактор е бил приравнен с добитъка. По 3-4 хил. души са изтребвани за секунди от добре въоръжените и обучени немски солдати!
    И така е било до пролетта на '43. Не знам, може би са имали обяснение - докато тила насмогне технически на германците, но все пак самите германци са учудвали на самоубийствените руски контри! В хода на войната съветското командуване все пак проумява, че се нуждае от определено количество обучени и "гърмяни" части - стигаме до профито! Които са създадени наистина във втората фаза на войната. Опитът им проличава в Манджурската операция с/у японците: бързо и чисто! Може би най-чистата и съхранила живата сила и на ДВЕТЕ страни военна операция! Сблъсък на две милионни армии. Осем хил. жертви за победителя и "само" 40 хил. за победения! Така желаният от немците блицкриг, но осъществен от руснаците 4.5 год. по-късно! Ученика си е научил урока отлично! Ето това е силата на профи. военния - светкавична работа с минимум жертви!

    Коментиран от #9

  • 9 щурмгевер

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алфата":

    Блицкрига е щял да успее, ако не беше СССР с толкова голяма територия, само това ги спасило, майката природа.
  • 10 щурмгевер

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кирчо":

    Кире, руските алкохолици и магаретата са включили във войната, щото фашовете с МГ-42 и няколко Тигъра са им взели акъла.
    742 хиляди немски войници са загинали срещу 34 476 700 руски войници.
    Има разлика нали? :)

    Коментиран от #11, #13

  • 11 а стига бе

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "щурмгевер":

    Абе пич,ти май съвсем си оплел жиците бре....я пак си погледни цифрите хххххххаааааахххаахааааааааа
  • 12 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алфата":

    " професионално звено. Като започнем от римските легионери - 20 год. профи. служба, многохилядните конници на степните народи (вкл. прабългарите)"
    Виж си цитата и последните думи, за степните народи-точно там армията не е била на професионален принцип. Всеки мъж от-до възраст е въртял оръжието и е яздил коня. Това, че в тази работа са били професионалисти няма нищо общо с термина прилаган сега за наемната, платена войска. До тук с теб!
  • 13 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "щурмгевер":

    742 000 само при сталинградската операция ,преди ,по време и след чувала. Виж и на какво отговарят 200 немски дивизии,изчезнали на източният фронт. Руските загуби във военна сила около 8 000 000 ,останалите 12-14 мил- цивилни жертви,Украйна и Беларус ,почти обезлюдени,по плана на Хитлер, да се остави само 30% население ,за работна ръка-роби.
  • 14 гост

    1 0 Отговор
    Шведите са умни !!!! Ако тая паплач която им пълни държавата се юрне да коли и беси как ще я спрат !!!!
Новини по държави: