Last news in Fakti

30 Септември, 2016 12:57, обновена 30 Септември, 2016 15:38 3 072 0

Мисията на "Розета" приключи в стил "камикадзе" (Видео)

  • космос-
  • розета-
  • апарат-
  • слънчева система

Апаратът се сблъска с комета на границите на Слънчевата система

Мисията на "Розета" приключи в стил "камикадзе" (Видео) - 1
Снимка: БТА/АР

Европейската космическа мисия „Розета” завърши точно в 13.40 часа българско време. Един от най-смелите проекти в историята на човечеството приключи с програмирана катастрофа на сондата върху кометата 67P, „Чури” или Чурюмов-Герасименко.

Мисията на "Розета" продължи 12 години. Апаратът беше в орбита на кометата през последните две години и следва космическия обект цели 6 милиарда километра. Подобен успех не беше постиган в досегашната история на Европейската космическа агенция. За всичките тези години апаратът събираше изследователска информация, която тепърва ще бъде анализирана. Данните ще помогнат на учените да разберат как се създават кометите.

Европейската космическа агенция реши да прекрати мисията на „Розета“, която в момента се намира в края на нашата галактика. За съжаление нейните батерии повече не могат да се зареждат от Слънцето. Освен това „Розета“, изстреляна през 2004 г., не се намира в най-доброто си техническо състояние. Въпреки това планът включва апаратът да се удари в кометата с невисока скорост и учените се надяват, че ще издържи този сблъсък преди да излезе в заслужена пенсия.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА