5 Октомври, 2016 20:37 1 995 0

Драстично намаляване на персонала в турската армия

  • турция-
  • персонал-
  • армия-
  • намаляване-
  • гюлен-
  • преврат

На лов за гюленисти

Драстично намаляване на персонала в турската армия - 1
Снимка: БТА/ AP

Драстично е намаляла бройката на служещите единици в Турските въоръжени сили (TSK), съобщи „Хюриет“. В момента в турската армия служат 355 212 души. Преди опита за военен преврат в страната цифрата е била 518 166.

Две са основните причини за промяната във въоръжените сили. Първата е превратът и последвалите масови чистки и гонения на гюленистите, а втората – отделянето на жандармерията от TSK.

Опитът за военен метеж бе потушен в ранните часове на 16 юли, но ехото му продължава да кънти. 240 души загинаха в кървавата нощ.

Междувременно стана ясно, че 540 военнослужещи от флота и военновъздушните сили на Турция са били освободени от длъжност заради съмнения, че имат връзки с организацията „Фето“.

Живеещият в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен бе посочен от турските власти за организатор на пуча. Анкара поиска от Вашингтон неговото екстрадиране, но все още няма положителен отговор от американците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: