6 Октомври, 2016 17:38 2 768 1

Кой е Антониу Гутериш?

  • антониу гутериш-
  • секретар-
  • оон

Въпрос на време е той да оглави ООН

Антониу Гутериш е почти сигурният следващ генерален секретар на ООН. Той не е жена и не е от Източна Европа, но успя да консолидира най-голяма подкрепа зад себе си. Би Би Си ни предлага и основните моменти от неговата автобиография.

Гутериш е бивш премиер на Португалия, а през последните години заемаше поста на висш комисар за бежанците. Според запознати с неговата работа официални лица, Гутериш е способен да вдъхне нов живот на ООН.

Антониу Мануел де Оливейра Гутериш е роден през 1949 г. в Лисабон. Той учи инженерство и физика във Висшия технически институт.

През 1971 г. започва академична кариера като старши преподавател. Той е ревностен католик. През 1974 г. влиза в редиците на Социалистическата партия. През 1992 г. е избран за генерален секретар на партията. През 1995 г. става премиер на Португалия. Заема поста в продължение на 7 години.

През 2005 г,. той става върховен комисар за бежанците на ООН. Гутериш владее португалски, испански, английски и френски език. Отбелязва се, че при неговото управление способността на Агенцията за бежанците да реагира своевременно на бежански кризи се е подобрила.

Самият той призоваваше богатите страни да отделят повече средства и ресурс, за да помогнат на засегнатите от различни кризи и конфликти.

Антониу Гутериш има два брака. Първата му жена умира през 1998 г. От нея има две деца. През 2011 г. се жени втори път. След това има приемен син.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пор сикишар

    0 0 Отговор
    Кои е Гутиереш . АМи на онзи от Реал мадрид , Гути се казваше. Т'ва е баща му
Новини по държави: