Last news in Fakti

9 Октомври, 2016 00:30 1 239 0

Обама за световните проблеми

  • барак обама-
  • интервю-
  • the economist-
  • бежанци

Американският президент разсъждава за бъдещето в статия за британското списание The Economist

Обама за световните проблеми - 1
Снимка: БТА/АР

„Където и да отида тези дни, у дома или в чужбина, хората ме питат един и същ въпрос: какво се случва в американската политическа система? Как може страната, която се е възползвала, може би повече от всяка друга, от имиграцията, търговията и технологични иновации изведнъж попадна под въздействието на щама на антиимигрантския и анти-иновационен протекционизъм?“

С тези два въпроса започва статията си американският президент Барак Обама за британското списание The Economist.

„Вярно е, че има известна тревожност над силите на глобализацията, имиграция и технологията, които се улавят в Америка“, пише Обама. По думите му това не е „нито нов, нито различен вид недоволство, което тепърва ще се разпространява по целия свят“. Често то се проявява в скептицизъм към международни институции, търговски споразумения и имиграцията, смята държавният глава. Обама дава пример с британския вот за напускане на Европейския съюз и възхода на популистките партии по целия свят.

Някои от причините за недоволството се коренят в легитимните опасения за дългосрочни икономически процеси, пише Обама. „Глобализацията и автоматизацията отслабиха позицията на работниците и тяхната способност да си осигурят прилична заплата. Твърде много потенциални физици и инженери прекарват кариерата си във финансовия сектор, вместо да прилагат своите таланти и да правят нововъведения в реалната икономика, смята стопанинът на Белия дом.

„Подобно нещо вече се е случвало в историята“, пише президентът, но заключава оптимистично: „Ние преодоляхме тези страхове и ще го направим отново.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА