15 Октомври, 2016 07:00 17 822 16

Най-смъртоносните оръжия, които Русия и САЩ биха използвали при война

  • русия-
  • сащ-
  • оръжия-
  • война-
  • ф-22-
  • су-35-
  • кораби-
  • пво

10-те коза в руската и американска армии

Най-смъртоносните оръжия, които Русия и САЩ биха използвали при война - 1
Снимки: БТА/ AP

През последните години между Русия и САЩ прехвърчаха и продължават да прехвърчат искри. На картата няма изгледи за директен въоръжен конфликт, но отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война.

The National Interest представи 10-те най-смъртоносни оръжия, които двете армии биха използвали при започване на война. Изданието посочва кои са стратегическите козове и на двете страни.

Сайтът пише, че продължаващият конфликт в Украйна е разпалил страстите, но едва ли американците ще искат да влязат в пряк дуел срещу Русия, която в момента като потенциал се различава от СССР и потенциала от отминалите десетилетия.

Нека първо погледнем кои са оръжията, които биха използвали руснаците. На първо място е многоцелевият изтребител Су-35. Самолетът е истинска гордост в арсенала на руските военновъздушни сили. Той е предназначен за завоюване на превъзходство по въздух с голям радиус на действие. Су-35 е изключително маневрен и подходящ за различен вид операции.

Най-смъртоносните оръжия, които Русия и САЩ биха използвали при война

Руснаците трябва да бъдат подготвени и за морски битки. Подводниците от клас „Амур“ дават самочувствие на руснаците. Те са въоръжени с ядрени глави. В сравнение със своите предшественици, те са много по-тихи и по-добре въоръжени.

Т-90 пък ще бъде използван по земя от руснаците. Бойният танк е на въоръжение от 1993 година и е смятан за основният в армията на Москва. Танкът е използван и от военнослужещите на Индия, Алжир, Азербайджан, Туркменистан и Уганда.

Впечатление в руската военна мощ прави П-800 „Оникс“. Свръхзвуковата ракета може да бъде изстреляна от кораби, подводници и от наземни системи. Обсегът й е близо 300 километра, с което превъзхожда американските ракети от този тип. Няколко страни вече изразиха желание да притежават „Оникс“ в арсенала си.

На въоръжение в руските военноморски сили е и торпедото „53-56“. Експертите посочват, че торпедата са голяма заплаха за US корабите. Техните сензори са изключително модерни, а прецизното самонасочване буди тревога в американския флот. Освен това „53-56“ игнорира примамките, пуснати от вражеските кораби, и се насочва директно към зададената цел.

В технологично отношение САЩ също се развиват. Военните потенциал на американските е огромен, а пет от техните оръжия също респектират противника.

На първо място са подводниците от клас „Охайо“. Това са американски стратегически атомни подводници от трето поколение. В 68% от времето те са в открито море и са основен коз на военноморските сили на страната. Подводниците могат да достигнат скорост от близо 50 км/ч и да носят десетки ядрени бойни глави.

По въздух американците – при въоръжен конфликт – ще се надяват да придобият преимущество със своя стелт бомбардировач Б-2. Самолетът може да прелети близо 10 000 км без презареждане, а дизайнът и системите му го правят труден за проследяване от вражеските радари. Интересно е, че последните модификации на Б-2с му позволяват той да получи директна заповед от президента на Щатите. Бомбардировачът е въоръжен и с ядрени глави.

Няма как да минем и без Ф-22. Изтребителят може да бъде използван за различни цели от американските ВВС, включително атака и разузнаване. Изтребителят съчетава стелт технология и висока маневреност.

Най-смъртоносните оръжия, които Русия и САЩ биха използвали при война

Противоракетната отбрана ще играе ключова роля в американската военна стратегия. По-голямата част от ядрения арсенал на руснаците е на балистични ракети, поради което САЩ се нуждаят от системи за противоракетна отбрана, които да защитят страната.

Петият най-силен коз в ръцете на американците са техните съюзници. Ако Русия нападне САЩ, тя не напада само тях, но и всички страни от НАТО. Въпреки че Вашингтон е движещата и най-голяма сила в алианса, техните съюзници могат да осигурят нужната подкрепа за справяне с врага. Изключвайки Китай, Индия и Бразилия, по-големите световни военни сили са съюзници на САЩ. В това число влизат Германия, Франция и Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиро

    2 0 Отговор
    Като започне някой да ги сравнява на хартия, дали после някой друг няма да реши да сравнява и на дело?
    Все се надявам да надделее здравият разум и просто да седнат на една маса и да мерят чия парцуца е по-люта:)
    Тук и ние даже можем да дадем нещо на света.... с някой и друг сутрешен главобол:)))
  • 2 Коко

    2 1 Отговор
    А къде оставихте България? Ами ако и ние изкараме самолета и го измиеме да лъсне? Че и няколко подарени джипа отгоре, а? Може друго да нямаме (щото не ни трябва, както казва краля-слънце), но си имаме асвалт. Къртиш буци асвалт и замеряш разни там прехвалени Су-35 и F-22. Да видят те кон боб яде ли.
  • 3 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    1 1 Отговор
    Ами да започват и да видим кой е по-силен и да се приключва. То е ясно, че на тая планета ще и е-т м....та много скоро, поне да не протакаме.
  • 4 Злодей

    1 1 Отговор
    Чакайте бе !
    Още не съм довършил бетонната ограда на вилата (2.40 м.) с бодливата тел отгоре, остана 1/3, не съм пуснал и тока....трудно и скъпо се огражда 4 дка място.
    Не съм заредил и достатъчно храна в бункера. Имам да пълня още по 1 цистерна с бензин и дизел.

    Иначе, кладенците са готови и покрити, генераторите са купени и скрити 2 х 6 КВТ.), бутилките с кислорода са налице, противогазите също, двете ми "виетнамки" са в пефектно състояние, навеса за джипката и 3-те други коли е готов, даже в подземието на старата къща съм направил и стая за "изтръгване на сведения", оборудвана с бетониран в пода железен стол и висящи от тавана белезници и вериги.... не пожелавам на никой бъдещ враг да попада там !

    Дали ще е Световна война, дали ще се защитаваме само от прииждащите амуджи, почти съм готов !
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Няма да е лошо авторът да прави разлика между Су-25, Су-27 и Су-35. Първите две снимки са на първите два самолета, които споменах.
    Като се пише за Су-35, поне да се сложи негова снимка. Не е трудно да се отделят 2 минутки и да се прочете в уики-то, че Су-35 има ПХО (предно хоризонтално оперение), което го прави доста отличим от другите самолети.
  • 6 Lejtena

    0 0 Отговор
    Информацията е отреди 20 години и е отдавна, много отдавна е загубила стойност. Модерните оръжия се пазят в тайна и са на много по-високо ниво от това, за което говорите тук.
  • 7 ZZZZZ

    0 0 Отговор
    Много техника, много оръжие, много нещо, ама .... персоналът дето го обслужва трябва и да се къпе! И тук идваме ние с походната баня! При една разумна хитра политика може да я предлагаме и на двете воюващи страни и да излезем от войната като една забогатяла държава!
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Защо всички се забравяте.Вие ще си кажете ли всичко от което ви зависи живота.Имат и САЩ и Русия оръжия за които дори неможем да си представим.Ние нас си не можем да управим а сме тръгнали света да управяме.Нямаме право да пишем нищо друго освен за нашите си вътрешни в страната проблеми.Баща ми казваше гладни голи боси тръгнали другите да управят.

    Коментиран от #9

  • 9 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Ша са У-прайми ...хаха.....На мене дедо ми никаше ... "Цървул нема - гайда иска"... Отдавна да има трета световна ... ама .. ядерното оръжие я спира... така че споко... Нема се плашите. Живота е кратък, радвайте се докато можете.... щото не се знае до кога ше можете. .. хаха...
  • 10 Алф

    0 0 Отговор
    Да не забравяме и българската военно-полева баня.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ник

    0 1 Отговор
    Мисля си, че някой ден на Изтока и Запада ще им писне от презокеанските партньори и в купом ще отидат да ги напляскат. Пляскането ще е толкова зрелищно, че ще се напикават само при мисълта какво е било поне 1000 години.
    На китайци, Корейци, Араби, Руснаци пък и начаст от страните от Европа вече им е прекипяло! Като добавим и Южна Америка, на които също им е писнало мисля, че може да стане много лошо ...
    Просто е въпрос на разговори.
    Единствената реакция ще е: OMG !

    Коментиран от #13

  • 13 Димитър Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ник":

    Тези кухаци само това знаят да повтарят OMG......
  • 14 Бате Любо

    0 0 Отговор
    "Най-смъртоносните оръжия" - Според мен това е Българският парламент
    Делиме го на две и изпращаме 120 броя за САЩ и 120 броя за Москва и след месец - всичко ще е пустош - Няма смисъл да си мерите самолетите и ракетите....Нашите управници вече 26 години тренират върху нас и имат отличен опит..
  • 15 Оптимист

    0 0 Отговор
    Нападаш първи-умираш втори???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.