12 Октомври, 2016 13:25 3 418 4

Откриха нова планета в Слънчевата система

  • слънчева система-
  • планета-
  • нова

Тя ще влезе в списъка на планетите - джуджета

Американски учени обявиха, че са открили нова планета в Слънчевата система, съобщи „Вашингтон пост“.

Новата планета е наполовина от размерите на Марс. Нейният диаметър се оценява на 420−1180 км. На този етап обектът носи името 2014 UZ224 .Изчислява се, че една обиколка на планетата около Слънцето й отнема около 1000 години.

Тя е третата по отдалеченост от нашата звезда. Планетата е открита от астрофизика Дейвид Гердес, който работи с екип от Университета в Мичиган.

Новият обект ще се присъедини в списъка на планети – джуджета в Слънчевата система. Към този момент има пет такива: Церера, Хаумея, Макемаке, Ерис и Плутон.

Според учени за в бъдеще могат да бъдат открити около 200 планети – джуджета в пояса на Кайпер. Техният брой отвъд може да достигне 10 000.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 1 Отговор
    Ще ги събере всичските.
  • 2 що е маке се е аки

    0 0 Отговор
    Вече е ясно планетата "Макемаке" на кого е
  • 3 третата планета

    0 0 Отговор
    аз не разбрах коя по отдалеченост е тази планета джудже. да не са открили земята случайно?
  • 4 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Сега изкукуригали астролози и врачки, ще намерят за какво да обвинят и тая планета, кога и как влияе на празни женски кратуни, по възможност ще ги излъчат в "На Кафе", след рубриката "Как да бъда по-независима и еманципирана куха лейка".