Last news in Fakti

23 Октомври, 2016 17:21 814 0

Рахой ще има правителство на малцинството

  • испания-
  • мариано рахой-
  • правителство

Социалистите ще гласуват „въздържал се“

Рахой ще има правителство на малцинството - 1
Снимка: АП/БТА

Социалистите в Испания решиха да сложат край на продължаващата повече от година правителствена криза в страната. На провеждащата се в Мадрид партийна конференция най-голямата опозиционна партия реши да гласува „въздържал се“ по време на предстоящите дебати в парламента по предложения от премиера и лидер на консервативната Народна партия Мариано Рахой състав на кабинета.

По този начин социалистите решиха да оставят на власт консерваторите на Рахой. Той ще управлява обаче с правителство на малцинството.

След три поредни вота в рамките на една година нито една партия не успя да спечели изборите, нито пък да състави правителство. Народната партия на Мариано Рахой има 137 места в парламента, социалистите са с 85, а Подемос със 71, центристката Гражданите – 32, а 25 места се разпределят сред по-малките партии.

От своя страна социалистите, които са втора по големина партия в страната, не успяха да се договорят с радикалните левичари от Подемос. Това доведе до оставката на техния лидер Педро Санчес. Сузана Диас се спряга за негов наследник.

В същото време се засили натиска от ЕС Испания да състави правителство, което да носи отговорност за справянето с кризата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: