Last news in Fakti

29 Октомври, 2016 05:45 24 151 42

Американските подводници, от които се страхува Русия

  • русия-
  • сащ-
  • подводници-
  • seawolf-
  • клас-
  • студена война-
  • флот

Създадени в ерата на Студената война

Американските подводници, от които се страхува Русия - 1
Снимка: Wikipedia

Подводниците от клас „Seawolf“ бяха предвидени да бъдат най-добрите, правени някога. Наследници на машините от клас „Лос Анджелис“, те целяха да установят доминация на американците под вода. Трябва ли руснаците и китайците да се страхуват от тях?

The National Interest ни връща в ерата на Студената война и противопоставянето между Вашингтон и Москва – както на политическата, така и на военната сцена. Води се надпревара кой ще бъде по-могъщ от другия.

В края на 80-те години на миналия век американският военноморски флот е изпратен пред криза. Съветските военни получават разузнавателна информация, че техните подводници могат да бъдат проследявани по звука на витлата. В резултат на това руснаците започнат да търсят начин да усъвършенстват арсенала си. Японската компания „Тошиба“ продава модерни витла, а ефектът скоро се усеща.

Подводниците от клас „Акула“ стават много по-тихи, а освен това могат да се гмуркат на дълбочина от близо 600 метра. Американските от клас „Лос Анджелис“ по това време могат само до 200 метра.

Американският флот отговаря с амбициозен план – създаването на подводници, носители на ядрени глави, които да отговорят на предизвикателството. Подводните кораби от „Seawolf“ са конструирани да бъдат по-тихи от своите предшественици и да се потапят по-надълбоко. Мощността на турбините достига до 52 000 shaft конски сили (shp). В резултат скоростта, която може да бъде достигната под вода, е от близо 65 км/ч (35 възела).

Подводниците са оборудвани със сонарни системи BQQ 5D, които могат да засичат различни заплахи, сред които и мини. В бойните показатели те се различават от своите предшественици. Те са истински ловци под вода, като имат осем торпедни цеви, а освен това са много по-тихи от „Лос Анджелис“.

Финансовите параметри, обаче, не са никак изгодни за американците. Цялата програма – за създаването на 12 подводници от този клас – се равнява на 33 милиарда щатски долара. След разпадането на Съветския съюз обаче тя не се изпълнява докрай и са създадени само три.

Въпреки че са били произведени само три подводници от клас „Seawolf“, американският флот има ползи от тях. Усъвършенстваните машини водят до създаването на клас „Вирджиния“ и до значителни подобрения. При създаването на USS „Джими Картър" също са използвани елементи и идеи от тях.

А трите подводници все още са изключително полезни и важна част от арсенала на американските военноморски сили, давайки им по-голямо самочувствие под вода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    3 3 Отговор
    минути за реклама,не знаех,че американците пускат рекламни съобщения във факти бг:))))
  • 2 подводничар

    8 3 Отговор
    Рекордът за достигане на най-голяма дълбочина е на съветската подводница Консомолец- около 1100 метра. Това става през 1985- няколко години преди да потъне при авария. После пак кажете, че руснаците копират всичко.
  • 3 бай Хой

    6 3 Отговор
    Ей американофили ще ме разпилеете от смях. Като чета различни статии все американците били по-добри в това и в онова, а все нещо не им стиска да се изправят срещу руснаците. На, какво ли се дължи това? Нали във всичко ги превъзхождат. Да ама не. Май само рекламата им е голяма иначе до сега да ги бяха ударили.

    Коментиран от #10, #38

  • 4 Бай хой

    3 4 Отговор
    Техническите характеристики на краварският връх на сладоледа са : водоизместимост 7800 тона, дължина 115 м, дълбочина на потапяне до 488 м (1600 фута), скорост при пълен подводен ход 34 възела. Съдът е въоръжен с четири торпедни установки с общо 26 торпеда, заедно с 12 ракети "Томахок", които се изстрелват от вертикални установки в носовата част на подводницата.
  • 5 глупост

    3 2 Отговор
    болни хора
  • 6 mediator37

    0 3 Отговор
    А какво стана с тази американска програма да обучават косатки и делфини да дърпат на буксир закъсали подводници и да спасяват моряците.
  • 7 Kcaniba

    4 3 Отговор
    Акула, дето се гмуркала на 600 м,през 80-тте, бе руска, амерските на 200.
    Идеята на този рекламен клип на МакДоналдс ни е убедил , че е вкусен!!
    Руснаците наистина трябва да се страхуват за съветските подводници от 80-тте, ако те срешнат някъде подводници от 21-ви век!!
    Как то в Ирак, съветските танкове т-55, от 50-тте бяха смазани от американците въоружени със системи от 21 век!!! И на всякъде пищяха за устарелите РУСКИ ушанки!!!
    Време е да атакувят някяквя африканска бананова република, защото Русия изкара в Сириа огромен брой дивайси от 22-ви век!)))
    За атомната флота на Русия от 21 век, снабдени с Булава , излитащи от всякъде дори приз километровите айсберги и летящи над 15 000 км, изобщо си мълчим...
  • 8 Лаик

    2 1 Отговор
    Авторчето да си прегледа мерните единици преди да пише - "близо 65 км/ч (35 възела)." Аман от неподготвени некомпетентници бързащи като пърле пред майка си!!!
  • 9 емо73канар

    0 1 Отговор
    Моля, опаковайте ми две такива подводници за вкъщи. Ей така да си имам, че току виж са ме нападна ли тия лоши руснаци.
  • 10 Смех

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "бай Хой":

    Ревете за руската пасмина, а бягате по Америка, що така? Не че и американците са цвете, ама поне условията им за живот са къде къде по-добри от тези в "мада ръша"!

    Коментиран от #12

  • 11 анализатор

    4 4 Отговор
    В областта на иновациите руснаците са треторазрядна сила. Факти:
    - не могат да произвеждат интегрални схеми, което е основата на комуникациите, информационните технологии, роботика, автоматика
    - за автомобилната индустрия и селскостопанската техника няма нужда от коментар
    - самолетните им двигатели харчат като лами, затова никой не им купува гражданските самолети
    е какво повече

    Коментиран от #13, #15

  • 12 бай Хой

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Смех":

    Казваш, че условията за живот в любимите ти САЩ са по-добри от тези в Русия. Да така е до тук си прав, но замисляш ли се, защо това е така? Отговора е много елементарен, но не е за .........хайде няма да те обиждам. Та отговора е, защото САЩ са международния агресор и ходят по щелия свят да налагат своята от никого не поискана "демокрация" или другояче казано да крадат петрола и всякакви природни ресурси на другите страни. Е ако аз обирам по-слабите от мен дали няма моя стандарт на живот да е в пъти по-добър от техния? САЩ са колос на глинени крака, който рано или късно ще се срути и това ще стане изведнъж. САЩ са страната, която печата сама неподплатените си с нищо долари. Ако те не си печатаха парите до сега 100 пъти щяха да са фалирали. За това и не им се нрави създаването на БРИКС, които ще отхвърлят долара като международна валутна единица. Тоест петрола няма да се купува с долари, а това е много много зле за икономиката доколкото я има в САЩ. От там идва и опасността от рухването им. За да продължат да съществуват те трябва да правят войни тук и там, да си продават оръжията и да окупират петролните залежи. Нагледен пример Либия, Ирак, Сирия. Нещо да кажеш?

    Коментиран от #19, #22

  • 13 Крилья Советов

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "анализатор":

    Напълно съм съгласен с твоята констатация, макар да не съм сигурен на какво точно се дължи това рязко изоставане от технологично развитите държави. Тук някои изпадат в екстаз от руската техника, руското могъщество и руското оръжие, което наистина е предпоставка Русия да остане суверенна и независима досега държава, а най-важното и цяла, но качеството на гражданското производство е отвратително. Един руснак не видях в чужбина с "Лада" или "Москвич", всичко шофира западни автомобили и се стреми да показва висок стандарт. Няма "Волга", няма "Зил", карат "Мерцедес".

    Нали е интересно? Въоръжени до зъби, огромна територия, невероятно големи природни находища на скъпоценни материали, стратегически суровини, разкошна руска природа и в същото време БВП колкото на закъсалата Италия... Има нещо сбъркано в системата... Най-високите заплати пък са на чиновниците и си се плащат от държавния бюджет. Частният бизнес генерира печалби, но те са в сивата икономика и реалните заплати за заетите в него са много по-ниски.
  • 14 фдгдфгдс

    1 2 Отговор
    моля ви, не гледайте БВП като начин да се мери, кой е по-богат и кой по беден, дори паритета на покупателната способност не показва реалната картина. Мога да дам пример, с който можете да затапите произволно посочен икономист. Взимаме стандартен патрон 9 х 19. Единият е произведен в Китай и струва 2ст. другия е произведен в Белгия и струва 20ст. Едни и същи са и вършат една и съща работа, направени са напълно еднакви от еднакви по квалификация хора. Пита се ...защо единия е 10 пъти по-евтин от другия? И нали се сещате, че китаеца не живее 10 пъти по-зле от белгиеца....верния отговор не е в тази посока:) Истината е, че на света я има 10-ина човека, които наистина знаят какво е икономика, я не. Това в учебниците не струва.....

    Коментиран от #17

  • 15 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "анализатор":

    Жив зян си. Интегралните схеми за военната техника сигурно в Китай си ги поръчват, а?! Цял свят произвежда в Китай, само разработките са в държавите-майки. А тестове и т.н се правят в държави като България, дето има що годе квалифицирана и евтина раб. ръка.

    За колите, ОК, ама я кажи от селско стопанство какво разбираш и знаеш, че вече и техниката им не ставала? Кога си купи руска селскостопанска техника?

    За самолетите да си чувал че едва последните 5 години започнаха да правят граждански самолети отново? Що мислиш че западните от 70-те и 80-те са по-икономични?

    „е какво повече” - ами няма какво повече да си изсмучеш от пръстите, то и това се учудвам че си успял да измислиш! Хората са ти пуснали статия да се радваш на трите страшни американски подводници, вие троловете пак почвате да изпадате в екстаз от забудата за лошото качество на руската техника. Някой като теб пак така ревеше наскоро за ядрените им реактори, та си направих труда на бързо да прочета нещо - за 2014 от 60 новостроящи се реактора по света, 29 ги прсви Атомстройекспорт. Мислиш ли че половината свят, дето си купуват руска техника, са по-глупави от вас двамата и не подозират колко зле е руското?

    Коментиран от #18

  • 16 antimediator

    5 5 Отговор
    Руските псета пак се разлаяха!
    Нищо друго не може да правите!
    Загнилият капитализъм върви напред, а държавната планова икономика омешана с някакво ортодоксално християнство ,национализъм и патриотарство цепи дърва за "Кузнецов" !
    Така, че продължавайте да си лаете!
  • 17 onq s konq

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "фдгдфгдс":

    След като не виждаш реална разлика между китайския и европейския стандарт на производство,значи хабер си нямаш от понятия като "надеждност","гаранция на експлоатационните качества на продукта" и т.н.За такива като тебе ще припомня вица за стиснатия българин,който подминал по-скъпичките проститутки и ползвал услугите на най-евтината.За 10лв!.На другия ден обаче отишъл при същата дама и й поискал сметка защо го е накичила с пучи въшки,а тя му казала -"Ами ти за 10лв калинки ли искаш да ти пусна?"А дали китайците не живеят 10 пъти по-зле от белгийците,попитай самите китайци.А и не е трудно да се позаитересуваш колко китайци живеят в Балгия примерно и колко белгийци-в Китай.А после продйлжи да се чудиш що е така,след като живота и в двете държави е еднакъв:)

    Коментиран от #20

  • 18 antimediator

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "кроко":

    И като направи справката, кой е основния потребител на руските боклуци?!
    Разни страни като Индия , които го правят по политически съображения.

    Коментиран от #23

  • 19 байноле

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "бай Хой":

    Хайде да не си говорим кой колос е на глинени крака.Много добре се видя през 1989 година,упс,може да не си бил роден тогава.Американците крадели от цял свят? То,защото СССР-руснаците не ги хранихме 45 години целия соц. лагер.Всичко се изнасяше на безценица за ушанките.

    Коментиран от #40

  • 20 фдгдфгдс

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    научи се да четеш, преди да пишеш. написал съм напълно идентични продукти!!!! това значи еднакви, това значи, че един и същи модел маратонки найк произведени в единствения завод на компанията в щатите е еднакъв с тия произведение в 20-те завода в Китай. аз попитах дали живеят 10 пъти по-добре, а не дали живеят по-добре!
    научи се да четеш :)

    Коментиран от #21

  • 21 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "фдгдфгдс":

    Никога не си купувай "китайска сглобка" на нещо,което МОЖЕШ ДА СИ ПОЗВОЛИШ ДА ГО КУПИШ от оригиналния западен производител!НАУЧИ СЕ ДА БЪДЕШ УМЕН:)
  • 22 Смех

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "бай Хой":

    Дрън, дрън ярина, приказвай си колкото щеш! И кажи за кой не е, мислиш че съм тъпак с анцунг ли? Ще те разочаровам пич - имам две висши образования! Факт е, че никой не емигрира там! Щото е много хубаво! Сигурен съм, че и ти имаш роднини я по Америка, я по Англия, Германия и нито един в съюза! Даже и ти си бил на бригадка някъде на запад, сигурно. Що така никой не ходи да изкара някой лев там ми е чудно ... Световната политика я остави на който трябва.
  • 23 тъпо тролче

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "antimediator":

    ...направи ти справка кои държави си купуват 29 руски реактора и после коментирай!
  • 24 Диди

    2 1 Отговор
    Момчета,както и да се умува,ние знаем кои държави са със здрава икономика и кои не.Няма как да се каже на ,,черното,, ,,бяло,,.В последните години Русия модернизира и увеличи военните си съоръжения,но икономиката им не е на такова ниво както трябва да бъде,за да могат хората там да живеят нормално.Можем да се надяваме след време отношенията между Русия и САЩ положително да се променят.

    Коментиран от #25

  • 25 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Диди":

    Да, знаем, тия които преди 6-7 годи и изпаднаха в криза заради дървените им къщички. И тези, които са се закачили за тях. И въобще всички глупаци, които си мислят че е възможно винаги да имат растеж, да не говорим какво „мерят” за растеж.
  • 26 някой си

    3 2 Отговор
    За да е ясно не харесвам нито американците нито руснаците.Най ясно се вижда коя техника е по добра в реални бойни условия.По тактико технически данни руските винаги излизат по добри,но в реални битки винаги губят.Ще дам само един пример-виетнамската война по слабия сейбър сваля на поразия по добрия миг 21.С "най добрия" танк на 2СВ-т34 СССР търпи колосални загуби срещу германия,нужни са 100 000 танка и още толкова американски за да надвият 20 000 германски....

    Коментиран от #27

  • 27 Kcaniba

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "някой си":

    Нещо си в грешка!!!
    Танковете на Вермахта ,ако не са супер тежките - Пантера , Тигър и Кралски Тигър, а именно - Марк 2, 3, 4, са кътени от Т-34, които са също средни,массови танкове!!
    А свърхтежките са царете на бойното поле и са друга категория, т.е. сравнението ти е неуместно.
    Виетнам ли!!???
    Миг-21 влиза в историята, като най добър и най массов и най лесно управляем изтрибител в историята!!! Америте губят в 10 пъти повече самолети и летци, като това е една от причините за загубата им във войната във Виетнам, редом с Калашников и висок боен дух на жълтите маниаци!!!!
    По бойните показатеи обикновенно водят западните оръжия, на практика по удачни във реални бойни условия са руските!!!
    Ти погледни, с какво се въотъжава света - калашников, руски РПГ-та и т.д.
    Трол ли си, или просто гледаш само СиЕнЕн)))))

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Смех

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    И фактите, който изнасяш с какво помагат на клетия смазан русначец от Седаново, Братск или Видим примерно? На него не му дреме за Калашников или Т34, неговия свят се простира до калната линия, наречена улица по която е принуден да съществува! Знаеш ли кога ще си купи нов пикап или ще му скимне да иде на екскурзия до другия край на страната (като на колегата му от Америка) - НИКОГА! Защото няма пари да мръдне. Да задам друг въпрос на русофилчетата - колко от вас карат руски коли? Айде събудете се! Каквото е Америка за западния свят, това е Русия за изтока! Съперничеството между двете кара света да се върти, и винаги за сметка на такива държавици като нашата!

    Коментиран от #29

  • 29 Kcaniba

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Смех":

    Смех, ти българска кола ли караш
    или все пак турска?
    О извинявай, японска тойота или френско пежо))))
    Та каква е интимната ти мисъл, русофобска? Русофилска?
    Ко речи???
  • 30 някой си

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    "Сумарно самолетите Ф4 от ВМС и МП свалят 38 МиГ-а (17, 19 и 21) за сметка на 7 загуби. Съотношението във въздушните битки е 5.42 към 1 в полза на Ф4. Ф8 сваля 18 МиГ-а, а губи 3, съотношение 6 към 1, отново в американска полза".Разбира се,че губят доста самолети но аз визирам само въздушните боеве а не противовъздушната отбрана.Виждам,че си надъхано комунистче и не виждаш фактите...А относно къртача Т-34 къде "къртеше" между 41-43 година,когато германците стигат до Москва? Тигър 1 за първи път е използван декември 42(построени за 2 години около 1600),а Тигър 2 края на 44 и то в доста малки количества(по памет са построени около 400 броя). А войните на Израел срещу Сирия,Йордания и Египет въоражени с най модрна съветска техника и по многобройни....?

    Коментиран от #31

  • 31 Kcaniba

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "някой си":

    КОМУНИСТЧЕ Е дядо ти.
    43-та Москва??
    Когато фрицовете ядат труповете на коне и не само. в Сталинград!!!???
    Ти нещо съвсем сбъркан..
    Питай дядо си комуниста, че, съвсем се изложи тука!!!
    Относно ПВО-то , спор няма, след война с Германия, Русия го прави най прецизното и най доброто в света!!
    Относно слабите виетнамски летци в началото на конфликта, летящи на МИГ 21 е ясно- имало и вицове за това ))) и ето че китайски и съветски летци се е наложило да ги управляват!! Ноо това, че виетнаците не са летци, не омаловажава самолета!!!!
    Бъркаш контекста, инак си близо до истината!!
    Успех ;)

    Коментиран от #34

  • 32 Красный Йож

    0 0 Отговор
    Чертовы америкосы
  • 33 Смех

    0 1 Отговор
    Качибчо, ми не карам руски дръгел със сигурност! Както и ти, нали? Ако не ми схващаш мисълта - жалко, достатъчно ясно съм го написал!
  • 34 някой си

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Kcaniba":

    Пред москва са 41,но до 43 германците завземат територии.Та въпроса ми е къде са "къртели" през това време великите съветски войници и Т34...И с руски пилоти загубите във Виетнам са били подобни... Всъщност е бзмислено да се водят спорове с "коне с капаци"...

    Коментиран от #35

  • 35 Kcaniba

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "някой си":

    Безмислено, защото си неподготвен.
    Къде са къртили?
    В Берлин стоят още.
    Никой в розово не ги боядисва....
  • 36 666

    4 2 Отговор
    Ушанки, кажете нещо за "Курск"

    Коментиран от #37

  • 37 Kcaniba

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "666":

    Аз съм ватник!!!

    Жалко е за десетки млади момчета!!!
    Курск е върхът на айсберга на над 10 години управление на пияния продажник елцин, където генералите са продавали всичко и всички, и дуржбата със САЩ е била по важна от каквото и да било!!!
    Предателско управление - драматичен резултат!!

    А ти Уандърбра, какво точно се вълнуваш!!??
    кажи нещо за Мексиканския залив!! Афганистан, Ирак, Сноудън....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мммм

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "байноле":

    Изнасяше да,ама и получаваше например нови самолети,военна техника,както и цивилна такава. И ние имахме повече полза,от колкото тогавашният СССР, то и за това той в края на краищата се предаде. Много ви знае човката,ама сте безпочвени в обвиненията,защото малко се интересувате. Хранили сме, смешници със смешници.

    Коментиран от #42

  • 41 Цанко

    1 1 Отговор
    На ушанките да припомня- Курт Книспел, Ото Кариус, Михаел Витман..... Адолф Галанд, Ерих Хартман, Ханс Улрих Рудел.....
  • 42 Цанко

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Мммм":

    Аз служих на един от "новите" торпедни катери я база Созопол! Служих 1990- 92а година, а катера беше произведен 1968а годиина! "Чисто нов"!