31 Октомври, 2016 14:40 1 116 1

В Ливан избраха генерал за президент

  • ливан-
  • президент-
  • мишел аун-
  • генерал

Аун стана 13-ият президент на страната

В Ливан избраха генерал за президент - 1
Снимка: БТА/ AP

Новият президент на Ливан е 81-годишният генерал Мишел Аун. Ливанският парламент успя да избере президент, след като страната се намираше в продължение на две години и половина в политическа криза след изтичане на мандата на бившия президент Мишел Сюлейман през май 2014 г.

Според конституцията на Ливан президент може да бъде само християнин-маронит. Маронитите са последователи на християнска църква в Ливан, която признава върховенството на Ватикана. Езикът на богослужението им е западносирийски, а етническият им произход е смесица от финикийци, арамейци и араби. Името маронити води своето начало от монаха Св. Марон - сирийски монах, живял през V век.

По време на политическата криза парламентът на Ливан не успяваше да събере кворум, за да избере президент. За избора на Мишел Аун се наложи да бъде гласувано четири пъти. Ливанският парламент е разделен на два лагера – прозападен и просирийски.

81-годишният Аун е бивш командир на армията на Ливан и съюзник на ливанската групировка „Хизбула“.

Аун е 13-ият президент на страната, която обявява независимост от Франция през 1943 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Генералите навсякъде са на мода като президенти. БЪЛГАРИЯ не се различава от тенденцията.