6 Ноември, 2016 07:45 1 642 0

Хилъри Клинтън: По-малкото зло?

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • хилъри клинтън-
  • президент-
  • демократи-
  • избори

Ключов избор за американците

Хилъри Клинтън: По-малкото зло? - 1
Снимка: БТА/ AP

Ще бъде чудесно да имаме майка в Белия дом. 240 години имахме бащи – някои плешиви, други дебели. Имахме всякакъв вид бащи. По този начин комикът Луис Си Кей коментира предстоящия вот в Съединените американски щати.

На 8 ноември Щатите ще изберат своя нов президент. Вторият мандат на Барак Обама е към своя край и американците са изправени пред ключов избор – Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп?

Ако кандидатката на демократите бъде избрана, то тя ще се превърне в първата жена-президент на страната си. Родена на 26 октомври 1947 година в Илинойс, Клинтън е сочена за фаворит от анализаторите – но преднината й се движи върху тънък лед.

Според някои тя е по-малкото зло от Доналд Тръмп, според други пък републиканецът е по-правилният избор. Коя всъщност е Хилъри Клинтън? Дълги години е сенатор от щата Ню Йорк, а след президентската победа на Барак Обама (който е предпочетен в лагера на демократите) през 2008 година заема поста Държавен секретар на САЩ.

Тя има богат дипломатически опит, който е сочен от поддръжниците й за основен коз в ръкава. Коя е най-голямата й слабост, обаче? Без съмнение – електронната й кореспонденция. По време на мандата си като първи дипломат тя използва личния си имейл и частен сървър за кореспонденцията си. Републиканците използват този й гаф за доказателство, че тя не е подходяща за поста. Скандалът придобива мащабни размери, а според службите на 99% е сигурност, че чужди служби са ровичкали в писмата й.

На политическата сцена тя има много по-голям опит от своя основен конкурент на изборите. През 1992 година тя се впуска с всички сили в президентската битка на своя съпруг Бил Клинтън, изнасяйки речи и събирайки подкрепа за съпруга си. Още оттогава тя е свикнала да е под светлината на прожекторите и изпитателните погледи.

След терористичните атаки на 11 септември 2001 година Хилъри Клинтън критикува администрацията на Джордж У. Буш за войната в Ирак, въпреки че е изразявала подкрепа за военната инвазия в Афганистан. През 2008 година изразява желание да се включи в президентската битка и води люта борба с Барак Обама в лагера на демократите.

От 2008 до 2013 година е Държавен секретар на Щатите. В разгара на настоящата президентска кампания Хилъри Клинтън нееднократно се е прицелвала в женската аудитория и е използвала скандалите на Доналд Тръмп с нежния пол като свое преимущество.

По-големият политически опит на Клинтън се усети в първите телевизионни дебати, гледани от рекорден брой зрителите. Анализаторите посочиха след тях, че Клинтън без съмнение е победила Тръмп.

В настоящата ситуация обаче голяма част от американците виждат в лицето на Хилъри Клинтън представител на политическото статукво. Във времена, в които геополитическият климат е буреносен, американците се нуждаят от силен президент и работеща администрация. „Рисковият“ кандидат Доналд Тръмп, или Хилъри Клинтън е по-подходящият държавен глава? Времето ще бъде съдник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА