7 Ноември, 2016 23:30 9 360 1

Пробив на земната магнитосфера

  • магнитосфера-
  • земя-
  • космос-
  • пробив-
  • учени-
  • соларна буря

Не сме толкова изолирани от вредната космическа радиация

Пробив на земната магнитосфера - 1
Снимка: Wikipedia

Едни от най-важните фактори, които трябва да се вземат под внимание от компаниите, които конструират космически кораби, е устойчивостта към вредните космически явления: соларни ветрове и космическа радиация бомбардират сателити и сонди с огромно количество биологично токсична радиация и плазма.

За щастие, магнитното поле на Земята ни предпазва от тези опасности. Може обаче да се окаже, че не сме толкова изолирани от вредната космическа радиация, колкото си мислихме досега, пише МегаВселена.

Изследователски екип от Индия и Япония стигна до заключение, че необичайно силна соларна буря е пробила магнитосферата, позволявайки на космическата радиация да премине. Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review Letters.

През юни 2015 г. взрив на галактически космически лъчи, предизвикани от гигантски облак плазма в короната на Слънцето, е атакувал магнитното поле на Земята със скорост от 2,5 милиона км/ч в продължение на 2 часа. Явлението е причинило прекъсване на радиосигнала в области с висока надморска височина и е създало необичайно изразено северно сияние.

С помощта на телескопа GRAPES-3, разположен в Института Тата в Индия, учените стигат до извода, че тези космически лъчи всъщност са преодолели земната магнитосфера, позволявайки на допълнителни количества радиация да премине през магнитното поле.

Бомбардировката е довела до компресиране на магнитосферата от 11 до 4 пъти радиуса на Земята. Учените също са стигнали до извода, че пробивът е позволил на галактически космични лъчи с по-ниска енергия да вкарат частици в нашата атмосфера.

Соларните бури и космическото време са основен проблем за космическите полети, заради множеството опасни ефекти, които пораждат. Всеки космически кораб или апарат трябва да бъде изграден да устоява на тези взривове от космически частици, така че когато такива бури възникват, до астронавтите да достига само радиация в нормите.

Космическото време има огромно влияние върху модерната електроника на Земята. Бурите могат да влияят върху електрическите мрежи, да провалят функционирането на високочестотните радиокомуникации, както и да блокират GPS навигацията. По време на някои проявления на космичното време самолети, летящи в района на полюсите, трябва да променят своите летателни маршрути, за да избегнат проблеми с комуникацията.

Това е причината подобни открития, свързани с магнитосферата, да са важни от гледна точка на технологиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Въж умрехме