7 Ноември, 2016 17:50 1 220 0

Ден след изборите Суперлуна (видео)

  • суперлуна-
  • пълнолуние-
  • луна-
  • земя-
  • астрономи

Най-голямата Суперлуна за последните 70 години

Ден след изборите Суперлуна (видео) - 1

Тази година пълнолунията през октомври, ноември и декември ще се случат в момент, когато Луната се намира в най-голяма близост до Земята. Явление известно като "Суперлуна".

Октомврийската Суперлуна можеше да бъде видяна на 16-ти, а тази, която предстои да видим през ноември, ще изгрее на небосвода на 14-ти, ден след балотажа, на който ще се реши кой ще е следващият президент на България.

Явлението, на което ще сме свидетели следващия понеделник, е наречено "Смела Луна". Тогава Луната ще изглежда с до 14% по-голяма и с 30% по-ярка, отколкото при обичайно пълнолуние.

Това ще бъде най-зрелищното и ярко пълнолуние за последните 70 години. За последен път Луната е била в такава близост до Земята през януари, 1948 година, обяснява Боб Бърман, астроном в общността от обсерватории, разположена на Канарските острови, пред Space.com.

Нещо повече, такава пълна луна няма да бъде видяна отново до 25 ноември 2034 г., според изявление от НАСА.

Всички знаем, че пълнолуние има всеки месец, когато Земята застане така, че да е между Слънцето и Луната. Терминът "Суперлуна" се използва, за да опише пълнолуние, което е в своя перигей — най-близката точка, в която се намира орбитата на Луната от центъра на Земята.

Пълнолунието през ноември се нарича още "Смела Луната", защото се появява в момент от година (в Северното полукълбо), когато в миналото ловците са поставяли своите капани, за да си осигурят достатъчно топли кожи преди зимните студове да покрият с лед водоемите.

"Смелата Луна" идва след "Луната на ловеца" (през октомври) и след "Пълната луна на жътвата" (през септември), които също са получили имената си благодарение на смяната на сезоните и дейността на хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА