Last news in Fakti

12 Ноември, 2016 12:15 3 074 0

Хипотеза: На Марс има вода и микроорганизми

  • марс-
  • живот-
  • вода-
  • микроорганизми-
  • учени-
  • елада

Къде се е зародил животът на Марс?

Хипотеза: На Марс има вода и микроорганизми - 1
Снимка: БТА/ AP

Екип от учени от Тексаския университет намери мястото, където хипотетично може да се е зародил животът на Марс, съобщава. Учените предполагат, че мястото е странен кратер в низината Елада, в южното полукълбо на Марс, съобщи Icarus.

Учените отбелязват, че мястото е подходящо, защото има трите необходими компонента за живота: вода, топлина, минерални елементи. Те също така са установили някои прилики между това място на Марс и ледниците в Исландия и Гренландия, формирани под влияние на вулканична дейност.

Изследователите предполагат, че дълбочините в марсианската почва може да са причинени от топенето на ледниците. Ако тази хипотеза намери своето потвърждение, това означава, че на Марс има вода в течно състояние, а следователно и микроорганизми.

Марс е четвъртата планета от Слънчевата система. Тя е земеподобна планета с рядка атмосфера и повърхност. На Марс се намира най-високият угаснал вулкан в Слънчевата система – Олимп.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА