Last news in Fakti

13 Ноември, 2016 07:56 1 028 0

Нов мир в Колумбия

  • колумбия-
  • фарк-
  • мир

ФАРК ще изплаща обезщетения на пострадалите в конфликта

Нов мир в Колумбия - 1
Снимка: БТА/АP

Колумбийското правителство и лявата групировка ФАРК постигнаха ново мирно споразумение, съобщи Би Би Си.

Преработеният план включва предложения на опозиционни и обществени групи. Това става два месеца, след като първото споразумение между двете страни беше отхвърлено на референдум. Колумбийците решиха, че то е благоприятно за членовете на групировката.

Не се очаква новото споразумение отново да бъде подложено на референдум и вероятно директно ще бъде представено на Конгреса. Преговорите се проведоха в кубинската столица Хавана.

Според представители на опозицията новите предложения не са достатъчно драстични към групировката.

От ФАРК са се съгласили да изплатят обезщетение на пострадалите от 50-годишния конфликт в страната. Очаква се групировката да предаде своите активи за изплащане на компенсациите.

В конфликта между лявата групировка и правителствените сили загинаха над 200 000 души. Враждата се води през последните 52 години. Мирните преговори се водят от 4 години. За тях президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос получи Нобелова награда за мир. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА