Last news in Fakti

16 Ноември, 2016 13:26 1 572 1

Обама, Акропола и демокрацията

  • барак обама-
  • гърция-
  • германия-
  • ес-
  • бежанци
Обама, Акропола и демокрацията - 1
Снимки: Посолство на САЩ в Гърция

Последната визита на американския президент Барак Обама в чужбина иска да остави ясно послание за неговата визионерска политика по време на двата му мандата в Белия дом, пише в. „Катимерини“.

От висота на Акропола Обама ще отправи призив не само в подкрепа на демокрацията, но и за развитието на световната икономика. Гърция както и Германия са изправени пред предизвикателствата на бежанска вълна, която няма прецедент от времето на Втората световна война.

След знаменателната си реч от 2008 г. Обама има куража отново да избере Германия за последната си обиколка в чужбина, коментира Ен Би Си. Според в. „Файненшъл таймс“ това не е случайно, ако се вземат в предвид последните тенденции в ЕС като Брекзита, засилването на популизма в Полша и Франция и засилването на скептиците в разгара на бежанската криза.

„Стените между расите и народите, местните и имигрантите, християните, мюсюлманите и евреите не бива да съществуват. Тези стени трябва да бъдат съборени“, призова през 2008 г. Обама.

В същото време Стария континент беше залят от бежанци, предизвикани от невъзможността на ООН да се намеси и да спре продължаващата над пета година гражданска война в Сирия.

Посещението на Обама е знак за приемственост в отношенията между Германия и САЩ. Не на последно място визитата е подкрепа и за канцлера Ангела Меркел, която ще се бори за четвърти мандат през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост 1

    0 0 Отговор
    Турист... вече 8 г., ...махай се ! Нищо не изпълни от обещаното, дори и срама нямаш !!!
Новини по държави: