Last news in Fakti

17 Ноември, 2016 15:17 1 734 4

US сенаторка иска премахване на колегията и преки избори

  • барбара боксър-
  • сенаторка-
  • сащ-
  • избори-
  • преки-
  • доналд тръмп

Барбара Боксър призова - който има повече гласове, той да спечели

US сенаторка иска премахване на колегията и преки избори - 1
Снимка: БТА/ AP

Американска сенаторка от щата Калифорния призова да бъде премахната изборната колегия в Съединените американски щати, съобщи Фокс нюз.

Барбара Боксър заяви, че президентите на страната трябва да бъдат избирани пряко от населението.

Преди дни Доналд Тръмп бе избран за президент на САЩ, въпреки че Хилъри Клинтън получи с милион повече гласове от републиканеца.

Според сенаторката настоящата изборна система е остаряла и „трябва да се промени незабавно“.

Барбара Боксър заяви, че няма логика един кандидат да получи повече гласове от друг, и накрая да бъде избран за президент на Съединените американски щати.

Хилъри Клинтън получи 61 963 234 гласа, докато Доналд Тръмп - 60 961 . За пети път в историята на САЩ кандидат за президентския пост печели повече гласове от избирателите, но в крайна сметка губи разпределението на гласовете в избирателната колегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    2 0 Отговор
    Логиката е, че дават на по-малките щати правото да участват в изборите, иначе никой няма да им обърне внимание, а Ню Йорк и Калифорния ще управляват цялата страна докато другите трупат недоволство.
    Тази система са се опитвали многократно да я променят, но не са успявали, независимо че Тръмп не е първия президент избран с малцинство.
  • 2 гостенче

    0 2 Отговор
    Мен пък ми е интересно колегията защо е избрала Тръмп ?? Да речем че народа е прост и не разбира и са допуснали грешка... ама изборната колегия явное видяла нещо в белоглавия...!
  • 3 Бай хой

    2 0 Отговор
    Колегията ще гласува на 19 декември. Електорите навремето са гласували понякога против волята на избирателите. Сега ако електор си позволи да гласува против волята на избирателите го чака сериозна глоба от 100 $.

    Така че все още нищо не е решено. И в момента тече един платен протест от шорош подобно на тропчовците с тъпаните в София и скокльовците на майдана. Но истинският хамерикански майдан ще започне ако след месец електорите изберат килъри. Ще поживеем, ще видим.

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Опс грешка, извинявайте моля. Глобата е 1 000$.