Last news in Fakti

18 Ноември, 2016 07:51 3 067 2

Словения: Водата е право, а не пазарна стока

  • словения-
  • вода-
  • ес-
  • конституция-
  • право

За поправката са гласували 64 от 90 депутати,нито един не е бил против

Словения: Водата е право, а не пазарна стока - 1
Снимка: БТА/ AP

Словения стана първата страна в ЕС, която направи поправка в конституцията си, за да направи правото на вода фундаментално за всички граждани. 

„Водните ресурси са обществено благо, което се регулира от държавата. Водните ресурси на първо място са предназначени за дълговременно водоснабдяване на гражданите, а също така на домакинствата, и в този смисъл водата не може да бъде пазарна стока“, се казва в документа, цитиран от „Гардиън".. 

Съгласно новия член в конституцията, всеки има право на безплатна питейна вода. За поправката са гласували 64 от 90 депутати, като никой не е гласувал против. Има въздържали се само от словенската Демократическа партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 5 Отговор
    Пак популистки истории.Във целия свят хора и животни имат право да пият вода от реки и езера/ако не е отровена,или когато вали дъжд/ако изобщо вали/.Когато обаче става въпрос за водопреносна мрежа която си има доста харчове по поддръжка и обслужване на водоизточника,тогава нещата опират до немалки капиталовложения и парите трябва да дойдат от някъде.Така че словаците просто ще си плащат водата през данъците,защото БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА.
  • 2 Хасан

    0 3 Отговор
    Прав е тоя с коня..и ценообразуването е начин да се ограничи потреблението.. Ако стане безплатна то ще се увеличи замърсяване и разхищение, което не е добре
Новини по държави: