Last news in Fakti

18 Ноември, 2016 14:53 1 347 0

Тръмп е шанс за Европа

  • волфганг ишингер-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • европа-
  • нато-
  • сигурност

Европа да бъде накарана да направи нещо повече за собствената си сигурност

Тръмп е шанс за Европа - 1
Снимка: БТА/ AP

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер вижда в Доналд Тръмп шанс за Европа. 

За RBB-Inforadio Ишингер каза, че в една насочена към Америка политика на Доналд Тръмп няма нищо лошо. „Ние трябва да се настроим, че от нас ще се изиска повече. Крайно време е Европа да порасне в политиката за сигурност. Повече от половин век бяхме удобно настроени, че когато гърми и трещи, и е трудно, винаги налице са САЩ, за да пазят Западна Европа“, каза Ишингер и даде за пример войните в Югославия. 

Ако военната помощ на САЩ в бъдеще стане по-малка, европейците ще бъдат на ход, твърди немският топ дипломат. Според него никак не е лошо по този начин Европа да бъде накарана да направи нещо повече за собствената си сигурност, а и този дебат нито е нов, нито е в грешната посока.

Факти.бг припомня, че след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ четири европейски армии изразиха опасения и обявиха, че ще засилят взаимното сътрудничество.

Франция, Германия, Италия и Испания ще ускорят действията си във военната сфера. Все още не може да се говори за единна европейска армия, но големите европейски сили мислят за мисии, които попадат извън сферата на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: