21 Ноември, 2016 14:53 2 527 3

Френската забрана за изхвърляне на храна

  • франция-
  • храна-
  • супермаркети-
  • нуждаещи се-
  • бедни

Повече храна за нуждаещите се

Френската забрана за изхвърляне на храна - 1

Покрай новините през годината една новина премина просто ей така. Супермаркетите във Франция получиха забрана, още през февруари, да изхвърлят непродадената храна. Те са задължени да я дават на благотворителни организации, които ще я разпределят към нуждаещите се. Ако законът не се спазва следват глоби.

Новината бе някъде забутана из нашенските медии, между икономическите и социалните съобщения. На пръв поглед една от многото. Но все пак е добре да си я припомним отново сега, в края на годината. Всъщност браво на френския законодател, който доказа, че пазарната икономика може и да е социална. И на италианския. Те изглежда са осмислили статистиката на ООН, според която ако количеството изхвърлена храна намалее с една четвърт, ще има достатъчно за всички.

Новината е френска и стара, но защо да не стане българска?

Има ли такива хранителни супермаркети и благотворителни организации в България, които да са адекватни на едно такова решение? Отговорът е „да, има“, защото и у нас има много инициативи за даряване на храна на обществени трапезарии за най-бедните. Нищо, че това става обикновено по Коледа и Великден.

Българският въпрос е друг. Може ли и кога българският законодател ще поеме отговорност да забрани изхвърлянето на непродадената храна.? И ще го подкрепи ли българското общество, за да докаже, че не е способно само на sms-акции само по Коледа?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    ни и без това купуваме храна на ръба на изхвърляне,все се редим за намаления - народа е казал " ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА" но нямаме друг изход...след като унищожихме собственото производство.За 200лв. пенсия друго не можеш да позволиш.
  • 2 Диди

    1 0 Отговор
    В Германия това го има.Правилно е че се налага със закон,при в България трябва да бъде така,има много хора които живеят зле и се чудят как да изхранват семейството,а да не споменаваме какви пенсии и заплати се взимат.
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Нали наскоро махнаха ДДС-то върху храните за дарения, за да могат да ги даряват без да плащат ДДС, вместо да ги унищожават на екарисажа, което им излизаше по-евтино. Това е подобна мярка. Що не пишете във Франция и Италия колко процента е ДДС-то за храните и плщат ли го когато ги даряват?
Новини по държави: