Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 12:43 4 844 7

Турция не пусна Сергей Станишев при Селяхаттин Демирташ

  • селяхаттин демирташ-
  • сергей станишев-
  • затвор-
  • одрин

Делегацията от десетина членове от Партията на европейските социалисти искала да се види с лидера на прокюрдската партия, но турската жандармерия блокирала пътя към затвора в Одрин

Турция не пусна Сергей Станишев при Селяхаттин Демирташ - 1
Снимки: Пресслужба на ПЕС

Турските власти не допуснаха делегация от местни парламентаристи и евродепутати, включително лидерът на ПЕС Сергей Станишев, да посетят арестувания лидер на основната прокюрдска партия Селяхатин Демиртташ.

Делегацията от десетина членове от Партията на европейските социалисти искала да се види с лидера на партията, но турската жандармерия блокирала пътя към затвора, поради което евродепутатите дали импровизирана пресконференция на пътя.

В затвора били допуснати единствено адвокатите на Демирташ.

Турция не пусна Сергей Станишев при Селяхаттин Демирташ

Лидерът на НДП е един от десетимата депутати от партията, които бяха арестувани в началото на месеца. Те са обвинени в членство или насърчаване дейността на забранената от закона Кюрдска работническа партия. „Той не е изоставен, той не е сам, нашето политическо семейство е солидарно с него”, заяви пред медиите българският евродепутат Сергей Станишев.

Той добави, че „няма да има компромис" по политическите критерии, които Турция трябва да изпълни по пътя си към Евросъюза.

„Днес сме тук пред затвора в Одрин, за да изразим своята солидарност и политическа подкрепа за Селахатин Демирташ. Ние сме приятели на Турция и искаме тя да е мирна, спокойна, демократична и стабилна. Но сме тежко загрижени, че след опита за преврат, който ПЕС и двете опозиционни турски партии тежко осъдиха, управляващите използват повода за смазване на партии, медии и на инакомислещите. Преди около десет дни отново бях в Турция по повод арестите на над десет кмета, а днес дойдохме да се срещнем с Демиртаж, но такава среща ни беше отказана.

Турция не пусна Сергей Станишев при Селяхаттин Демирташ

Осъждаме опита на управляващите да извадят Демократичната партия на народите от нормалния политически живот на Турция. Още тази седмица ще инициираме сериозни дебати в Европейкия парламент. Искаме ясно да заявим на турските власти, че въпреки общите ни интереси - в икономиката и в разрешаването на мигрантската криза – няма да пресечем червената линия на потъпкването на демокрацията и човешките права. Не е изключено да последва политическо замразяване на преговорите за членство на Турция.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на излявление пред медиите пред затвора в Одрин, където е задържан лидерът на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ. В оглавяваната от него делегация участват и Ханес Венингер, член на парламента от Социалистическата партия на Австрия; Жозет Дуриьо член на Сената, Социалистическа партия на Франция; Арни Лиец, член на ЕП от ГСДП; Пиа Локатели, член на италианския парламент, председател на Комисията по правата на човека; Мари Гранлън, член на парламента на Швеция, председател на от Социалдемократическата група; Йенс Орбах, бивш министър на интеграцията на Швеция и генерален секретар на Центъра „Улаф Палме“; Мари Рос Копо, съветник по Турция в посолството на Франция в Турция, Заместник-национален секретар по франкофонията и Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС.

Междувременно турските власти са уволнили още 15 хил. държавни служители, военни, полицаи и други чиновници и са закрили над 500 институции заради предполагаеми връзки с неуспешния опит за преврат през юли месец.

Анкара и Брюксел са в обтегнати взаимоотношения – Европейският парламент ще обсъжда потенциалното замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТиквоФоб

    8 1 Отговор
    Съсела е трябвало да го пуснат в затвора барабар с цялата делегация и да ги затворят там! Ако може после и Тиквата да му отиде на свиждане и с него да се случи същото!
  • 2 ТнТ

    2 0 Отговор
    Хаха, семейство, неговото, вярвай ти на Станишката, може и да ти прати писмо с пожелания за добро здраве.
  • 3 Реалист

    4 0 Отговор
    Абе Станигей съвсем се разслаби. Гейска му работа, в затвор му се приискало. И тоя ни го набутаха за премиер БСП и Доган
  • 4 ХАСАН

    3 0 Отговор
    На Стаеишев му засърбя..ще го тикнат в дрънголника и ще има "Среднощен експрес Къде се навира с гол дуп..з между възбудени турци!!
  • 5 Aleksandrov Zhelyazko

    2 0 Отговор
    Ama kak tiq komuneta barzo stanaha demokrati kato po komunistichesko vreme uchiha v chizhbina s narodni pari a sega sa parvi demokrati HAHAHA SMESHNICI
  • 6 Предлагам

    2 1 Отговор
    Да се въведе някакъв тест и на простаци да не се разрешава да словоблудстват тук... Интернет пространството е заприличало на зловонна клоака, изпълнена със полуграмотни, завистливи и зли хора.
  • 7 Valeri

    0 0 Отговор
    Ahahha eu izpolzva izto4ni deputati za teroristi imenata na evrodeutati sme6no kakvo ni enteresuva ne obrazuvani kurdi takiva teroristi ako nie furlim na zatvora na nqkoi da ni pra6tat deputati da proverqt iskateli nie sme bulgaria ne usa ili germaniq sbudete
Новини по държави: