Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 07:31 20 157 31

23 ноември 1932 г. - Голодомор

  • голодомор-
  • украйна-
  • глад-
  • зърно
23 ноември 1932 г. - Голодомор - 1

На 23 ноември Украйна отдава почит на жертвите на Голодомора. Много преди концентрационните лагери в нацистка Германия Сталин организира етническо прочистване чрез глад. Негови жертви са 7 млн. украинци.

По данни на учените, най-много са пострадали от глада тогавашните Харковска и Киевска области (сегашните Полтавска, Сумска, Харковска, Черкаска, Киевска, Житомирска). На тях се падат 52,8% от умрелите. Смъртността на населението тук е превишавала средното ниво 8-9 и повече пъти. В днешните Винницка, Одеска, Днипропетровска области нивото на смъртността е било 5-6 пъти по-високо, в Донбас – 3-4 пъти. Фактически гладът е обхванал цялата Централна, Южна, Северна и Източна част на съвременна Украйна.

На практика това означавало физическо изтребване на всички класови и национални "врагове" на сталинския режим, тоест на хора, които са имали свое мнение относно развитието на "светлото бъдеще".

През ХIХ и началото на ХХ в. Украйна е житницата на Европа. Страната е произвеждала 20% от световното производство на пшеницата, 43% - от ечемика, 10% - от царевицата. Но това е било в условията на пазарна икономика и частна собственост. По време на военния комунизъм (1918-1921 г.) болшевишката власт оставя на селянина само 14 кг зърно месечно, останалото конфискува. В знак на протест украинците престават да произвеждат. Възниква дефицит на хранителни стоки, а в руския район Поволжие - глад. Вероятно, възрастните българи помнят, как в България се е събирало зърно в помощ на гладуващите в Поволжието. Но тогава никой не си е задавал въпроса, нима само сушата е причина в Русия да няма хляб?

23 ноември 1932 г. - Голодомор

Лансираната от Ленин НЕП (новата икономическа политика), приета от през март 1921 г., обнадеждава украинските селяни, много от които след революцията през 1917 г. са се сдобили със земя. Вместо изземване на зърното се въвежда поносим данък. Излишъците от пшеницата селяните пускат на пазара. В сравнение с 1913 г., която се смята за "върха", през 1927 г. обработваемата площ в Украйна се увеличава с 10%. Тогава в украинското село доминират дребните и средни производители. Заможните селяни са били едва 5% и са притежавали по 40-60 декара земя. Населението на Украйна тогава е около 28-30 млн.

С идването на власт на Сталин политиката се променя. Кремъл залага на колективизацията в селското стопанство.

23 ноември 1932 г. - Голодомор

През 1929-1930 г. Сталин предприема атака срещу лидерите в украинското село - заможните хора, а по-късно - и срещу средните производители. В Сибир са депортирани 850 хил. украинци. Това не пречупва съпротивата на украинците срещу колхозите. През март 1930 г. Сталин публикува във в. „Правда“ програмната си статия „Главозамаяни от успехите“. Тя дава сигнал за временно спиране на насилствена колективизация.

23 ноември 1932 г. - Голодомор

Веднага 50% от колективизираните украинци напускат колхозите. Но този път държавата създава за частника непоносими данъчни условия, предоставя нископродуктивни парцели. И селяните отново се връщат в колхозите. Производството обаче продължава да спада. През 1931 г. на полето остават неприбрани 30% от реколтата, а през 1932 г. посевните площи намаляват с 20%. А за изхранването на градоветеи за внос на оборудване за индустриализацията е необходимо зърно, което за Москва е равностойно на валута. В Украйна пристигат пратениците на Сталин - Вячеслав Молотов и Лазар Каганович. Заедно с репресивните органи на държавта те започват да изиземват дори и зърното, което е било заделено за посев. Започва масов глад.

Пресметнато е, че през януари 1933 г. средното украинско селско семейство (5 души) разполага с 80 кг зърно и до новата реколта, т.е. до август, всеки член на фамилията е трябвало да консумира не повече от 2 кг хляб месечно - 60 г дневно. Известно е, че когато украинското село умира, от Одеса житото с кораби се изнася в чужбина. Със спечелената валута се внасят турбини и друго тежко машиностроително оборудване за индустриализацията. В СССР Украйна е осигурявала 38% от зърното.23 ноември 1932 г. - Голодомор

Частната собственост върху земята в Украйна има по-дълбоки традиции, отколкото в Русия, и затова украинците по-дълго се съпротивляват на колективизацията. "Инстинктът за частна собственост в Украйна е по-силен, отколкото в Русия",- констатира и известният съветски писател Василий Гросман.

За Сталин укротяването на украинското село чрез глад е и средство за отслабване на украинския национализъм. "Селският въпрос е основата на националния въпрос", често повтарял вождът на световния пролетариат.

След края на Втората световна война Сталин решава отново да превъзпита украинците чрез глад.

Но същата тази статистика показва, че през лятото на 1947 г. в Украйна е имало 1,154 млн. дистрофици. От глад умират предимно селяни и работници - украинци, руснаци, евреи, българи, гагаузи. Стига се дори до канибализъм. 23 ноември 1932 г. - Голодомор

В писмото си до Никита Хрушчов - ръководител на Украйна, висш партиен функционер в Одеса пише: "Когато влязох в къщата на една колхозничка, видях нещо ужасно. Жената беше разрязала трупа на детето си и казваше: "Манечка сме я изяли, а Ванечка ще го поръсим със сол и ще го запазим за после". От глад тя полудя и закла децата си".

Но Сталин не вярва на тези сигнали. "Всичко е лъжа,- казва той на обкръжението си.- Вие искате да ме трогнете, за да отворя държавните резерви".

И да сведем глави пред българските жертви на Голодомора. Знае се, че на територията на Украйна има две големи български диаспори – Бесарабия (днес Одеска област) и Таврия (днес Запорожка област).

Българите в Бесарабия се заселват в края на XVIII век и първите три десетилетия на XIX век, бягайки от жестокото турско робство. А българите в Таврия се преселват през 1860-62 г. от бесарабските български села.

По време на двата Голодомора от 1921-23 г. и 1932-33 г. българите в Таврия дават общо около 30 000 жертви. До началото на Втората световна война българите в Бесарабия са в границите на Румъния. През зимата на 1946-47 г. сталинската власт организира Голодомор и в Бесарабия (Молдова и Одеска област на Украйна), при който умират над 70 000 етнически българи.

Общо в трита сталински Голодомора умират около 100 000 бесарабски и таврийски българи, което е една трета от техния брой. Трагедията на украинския народ е и българска трагедия.

Най-много гладуващи е имало в края на февруари 1933 г.. Те са предимно колхозници... Гладуващите консумират различни сурогати (царевични стъбла, зърнени люспи, слама, гнили дини и цвекло, картофени люспи). Има случаи, когато хората се хранят с котки, кучета и умрели коне. Регистрирани са 28 случаи на човекоядство, от тях 19 - в Киевска област. През февруари са регистрирани 13 случая на консумация на умрели хора.

Александровский, помощник-началник на секретно-политически отдел

...Канибалите, които видях и с които разговарях, са бедняци, средняци, колхозници и еднолични производители, останали без поминък. Всички те правят впечатление на зверски гладни хора, които нямат никакви желания, освен едно - каквото и да е, на каквато и да е цена да се нахранят...

Доклад на О.Одинцов, министър на земеделието на УССР


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    10 22 Отговор
    Статията е пропагандна.
    Сталин, бшдейки съветски диктатор от грузински произход не делял руснаците та украинци и т.д.
    Чистката е била политическа - унищожаване на силните и независими земевладелзи като класса!!!!
    Украинската власт днес, е доста деградирала, и видимо не знае, че асвен украинците от глад са умирали и русите в поволжието, българите и молдовците!!!
    По тази логшка, пред 1937 Сталин провежда ЕТНИЧЕСКО прочистване на висши ръководни и висши офицерски звена и структури, подтикнали Хитлер да действа, знаейки, че опитниге просто ги няма!!!

    Коментиран от #2, #26

  • 2 жвачка

    13 11 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    значи може да коментирате рано, рано, но да ползвате интернет не може да се научите!? ами отворете гугъл и прочетете на който и да било език за ГОЛОДОМОРА. идете в ню йорк и вижте паметника на ГОЛОДОМОРА. той не е "пропагандна статия", пък и е отвъд океана чак. толкова захлупен човек във форума не съм очаквал да се появи. освен ако не сте руснак? ами да, определено сте руснак, а руснаците днес мразят украинците , дааа,ясна работа. пък и не сте изтрезнял май, защото в коментара си пишете, че сталин е накарал хитлер да го нападне, като си е изтребил генералите за примамка...смях рано сутрин...
  • 3 mediator37

    21 14 Отговор
    Ако Сталин беше разпрострял властта си над Европа, както се е надявал, това щеше да ни сполети. Добре, че Хитлер му начупи муцуната, че си седна малко на грузинско-ленинския г.з.
  • 4 РЕАЛНО

    13 19 Отговор
    Гладомор че е имало-имало е,:НО в последно време много се манипулира с това понятие и то от хора,които ползват това за сегашни политически цели и най-вече защитават сегашната престъпна власт в Киев.Тогава не са умирали само украинци(както се опитват да ни убедят) ами и хора от всички народности-чуваши,руснаци,евреи,булбаши,гагаузи и молдовани и дори кавказки националности.Затова трябва да се гледа на тези неща по-реално и без днешната историческа истерия.Реално ако погледнем,в почти същото историческо време през голямата Депресия в САЩ имат почти същите жертви и то заради правителството им-аналогична ситуация-но за нея мълчим!!!!За да не съм голословен(защото знам че ще се появът опоненти тук) прилагам мнения на извесни експерти-американци-подчертавам-американци..Т.Масуел..."През юни 1930 г. САЩ приема т.н. Закон Смуут-Хоули, който облага с мита от 60% повече от 3200 продукта, внасяни в САЩ. Както може да се предположи, други държави отвръщат на това четворно увеличение на вносните мита с увеличение на своите. Редица страни например значително вдигат митата за внос на американски автомобили. През следващите три години (1930 – 1933 г.) американският износ се срива с 64%, включително износът на селскостопанска продукция – с 60%. Тази мярка се оказва един от основните канали за предаването на кризата"...същият..."През 1932 г. БВП се понижава с 13,4%, а общият му спад от 1929 г. е 31%. Равнището на безработица през 1932 г. нараства до 23,6%. За малко повече о

    Коментиран от #30

  • 5 РЕАЛНО

    13 9 Отговор
    Същият експрет казва още------Излиза, че е така. Сред милионите нещастни хора свирепствали гладът, болестите, високата смъртност. Около 5 милиона фермери и членовете на техните семейства се лишават от земя и жилище, т.е. са разкулачени. По същността си това, което се случва с американските фермери, може да се сравни с разкулачването в СССР. Въпросът е в това, че земята, реколтата и добитъкът на много фермери са се намирали като залог в банките.....Ето и позицията на Питър Снауф..."""Например, редица съвременни конгресмени искрено се учудват на своите колеги, конгресмените от 30-те години. Цитирам едно от скорошните заявления: “Знаели са за това, което се е случвало, но не са предприели нищо за оказване помощ на гладуващите”. Безмълвна сцена........и накрая.......Оливър Стоун......"За масовия глад, за който е виновно правителството на САЩ, в Америка е говорено и по-рано. Обаче всеки, който обнародва истината бил обявяван за комунист, водещ “антиамериканска дейност”. И проговарялите са изпитвали на гърба си всички прелести на тоталитарната чистка от страна на американското правово и информационно пространство."""""""""

    Коментиран от #7, #9

  • 6 кроко

    6 1 Отговор
    Очаквам деса-стоян с компетентен коментар по историческата тема!

    Коментиран от #8

  • 7 Документално

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛНО":

    https://www.youtube.com/watch?v=GQoe-3Va2oU
  • 8 стоян георгиев

    10 10 Отговор

    До коментар #6 от "кроко":

    данните не са някаква таина вече.отдавна ги цитирам като се мотивирам при някои от темите свързани с украина.само да вметна че при въпросния гладомор се променя и етническия състав на източните области на украина ,щото там се карат руснаци от верните колхози за да заемат мястото на избитите украинци.днес наследниците на въпросните руснаци претендират за източна украина,затова си пазят паметниците на ленин и сталин,щото тва са техните вождове довели ги в плодородната украинска земя .хубаво е че се обясни за българите в ссср ,те са подложени на геноцид от съветското ръководство и двете групи от тях таврииските и кримските са тотално избити,та като поченете пак д ми обяснявате за славния соц.и готините заводчета сете се върху чии кости бяха построени ,драги соцносталгици.има една книжка за гладомора сред българите в бесарабия организиран след като руснаците си я връщат от хитлер,писана е от една българска учителка която е такава в момента в украина ,там са събрани спомените на българи отселели от гладомора и живи и сега ,може да я прочетете ,особено ще е полезна за трола и половия.
  • 9 стоян георгиев

    9 12 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛНО":

    да сравняваш гладомора и икономическата криза в сащ през 30 те е абсолютно неадекватно макар и очаквано.комунистите сте доказани с липсата на морал .гладомора е предизвикан умишлено ,а икономическата криза е плод на реални икономически обстоятелства.при икономичеката криза страната се мобилизира да помага,организират се полеви кухни за бедни дават се помощи и т.н. ,а при гладомора се ограждат селата с военен кордон и се забранява на жителите им да ги напускат докато не измрат.как не те е срам да твърдиш че тези два акта са едно и също?забравих да кажа че при глада след първата световна американски и европеиски организации спасяват милиони деца от глада ,но ленин ги гони от ссср .тва става и при гладомора,сталин изнася огромно количество от житото на страната вместо да го използва за спасяването на хората ,а на въпросите на западните дипломати кво се случва и на предложената помощ се отговаря с мълчание!

    Коментиран от #10

  • 10 Реално

    15 8 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Стояне-не си ти човека който може да ми дава оценки-най-вече да ме нарича комунист-ЯСНО!!!! ...дано имаш акъл да си ме разбрал(но се съмнявам)..Друго-гладомора го сравнявам с депресията ЗАЩОТО и двете ситуации са предизвикани УМИШЛЕНО от управниците-ФАКТ.И това не го твърдя аз-а експерти които съм цитирал.Другото...След ПСВ ,Русия освен че воюва има и още едно събитие което довежда страната до пълна стагнация-Революцията(с помоща на Запада-факт) И вследствие на тези много тежки събития,и следвоенното и революционно време се стига до тази ситуация..със гладомора.НО да казваш че едните са лошите-а виждаш ли в САЩ просто така се е случило е откровенно наивно и тъпо твърдение------Ето ти още от интервюто със Питър Снауф.........."Аграрното бизнес-лоби не е било заинтересовано от това да има много храни: тогава те биха били достъпни за обеднелите американци. Затова властите и бизнесът постъпили напълно “пазарно”: заравят чрез оран около 10 млн. хектара земя с реколта и унищожават повече от 6,5 млн. свине. ...............И това ако не е направено НАРОЧНО..--??--или ще отречеш..Нямам време за спор с теб--но си отвори очите и не чета само "наръчника на трола".....

    Коментиран от #12

  • 11 ььььььььь

    10 7 Отговор
    Еми като ги гледам сега украинците-ми се струва че грузинеца Сталин не се е справил добре....пиша му двойка...
  • 12 стоян георгиев

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "Реално":

    аз много добре те разбирам и ти казвам че икономическата криза не е предизвикана умишлено ,тва е факт,а тва дето твърдиш ти е лъжа.прочете ли добре л ъ ж а!революцията в русия също не се случва с помоща на запада ,тва съсщо не е факт , а лъжа!
    дали са гледали свине в америка или са сели жито ,там е нямало гладна смърт с милиони умрели.и аман от комунистическа пропаганда за лошите бизнеслобита .само да те светна бизнеслобито няма сметка от бедни потребители щото няма кои да му купува продукцията и не ми излизаи с откъсачни цитати на някои рекъл казал.има си исторически факти ,а ясно показват как се реагира при кризи в ссср и соца и в демократичните страни.виждат се и резултатите от реакциите.сега може да смениш ника.

    Коментиран от #17

  • 13 ГЛОДОМОР

    12 9 Отговор
    Доста не удобно е за преглъщане и коментиране от платените руски подлоги но събитията са доста значими и не чак толкова далечно минало за да бъдат заличени от съзнанието на хората !

    Ние по възрастните Българи помним как руснаците превърнаха България в конц. лагер .Цялата държава беше опасана с бодлива тел !!!

    Нога повече с руснаците !БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА С ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ!!!

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Дидо

    10 7 Отговор
    Стоянчо-на теб ли да вярваме бе...че си доказан льжец тук или на Реално който ти дава факти и цитира американски историци и експерти????А сега ми кажи че не си слагач сьс стойка Г ,след като Реално НЕ отрича гладомора,а показва че такива сьбития се ползват просто за пропаганда...а за американските "геройства" които са сьщите като гладомора се премьлчава.Еми няма как да ви повярваме на вас либерало-терористите-точно заради това...А Русия отдавна е признала тази ужасен случай в нейната история.За разлика от САЩ-които лицемерничьт даже с жертвите на собственият си народ-ето защо сте все повече ненавиждани...схвана ли???
  • 15 справедлив

    12 9 Отговор

    До коментар #13 от "ГЛОДОМОР":

    По оновыа време-на Бай Тошо бяхме на 27 място в СВЕТА по общочовешко развитие-медицина,образование,продуктово задоволяване и т.н...това по данни на ООН-те не са русофили....а за 2015 година сме на 68 място-веднага след Зимбабве..направи си изводите сам-ако можеш разбира се.....а ти си пиши НПО-лозунгите за бодливата тел и се радвай на жалкото си съществуване.
  • 16 абе празни кратуни сте

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "ГЛОДОМОР":

    И кои са тия европейски ценности за които така ревеш и се пениш тук?Дълго е да ти ги изреждам тези"ценности"-но като синът ти доведе вкъщи зет-тогава пак защитавай тези"ценности...или когато брадатите джихадисти уважават теб и женати-пак се пени за евро-ценностите...хаахахаааха още имало баламурняци бе.
  • 17 очо

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    стояне не се мъчи.всички знаем че си откровен лъжец.
  • 18 Диди

    7 7 Отговор
    Като не ви харесва живота,който живеете,каква промяна ноправихте,за да го облекчите?По време но социълизма,живота не е бил по хубав,иначе нямаше да имате даже и телефони,а камо ли Лаптопи.Идете да живеете в Русия,Китай и най много ще ви се ослади живота в Северна Корея. Стояне,анализа ти беше много добър.
  • 19 Диди

    5 10 Отговор
    Що се отнася за Украйна,тя е изстрадала държава.Украйна е суверенна държава,никой няма право да я разделя.А дясно радикални има във всяка държава.Много от вас говорят лошо за Украйна,ако вие живеехте там,сигурно щяхте да разберете истината.Украйна не иска да има топли отношения с Русия,това си е нейно право.А и няма как да ги има ,Русия показа агресията си,факт.

    Коментиран от #20

  • 20 ТИТО

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Диди":

    Ето ти истината за Украйна от американският режисиор Оливър Стоун--и сама си направи изводите защо Украйна сега е така и какво и е бъдещето...https://youtu.be/CviP__KZ9nE.......понеже знам че постоянно си повтаряш едно и също--може би ще повярваш на американец....
  • 21 Диди

    5 7 Отговор
    А каква гаранция имате вие,че синът ви няма да ивлезе гей,или дъщеря ви лезбийка.И за това са пак ЕС виновни,така ли ?Зная кой си,не се крий под ,,празни кратуни,,

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Диди":

    "каква гаранция имате вие,че синът ви няма да ивлезе гей,или дъщеря ви лезбийка.И за това са пак ЕС виновни,така ли"
    ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ Е ТАКА!
    Вина за над 90% от неосъзнатите гейове и лезбийки има социалната среда. Тя е тази, която ги изгражда като такива, в период в които са психично податливи. Не говоря за много малка част реални хора в "чужда кожа", а за останалата масова промита паплач. Какъв е процента на хомосексуалните в мосюлманските страни? И нима популяризирането на тенденцията не е причина в ръста на аномалията? Естествено, че страна, която не пречи на това популяризиране, а напротив поощрява го, е ВИНОВНА! Хомосексуализъм винаги е имало, но в нормални граници. Нима смяташ, че сегашните измерения са нормални и не са именно вследствие липсата на държавната политика? Бъркаш СВОБОДА със СЛОБОДИЯ!
  • 23 Диди

    3 4 Отговор
    Имам друго мнение.Политиката или обществената среда не е виновна дали един мъж ще стане гей,или не.Политиката,тоест закона ги защитава от това да не бъдат преследвани и дискриминирани.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Диди":

    Защитата от репресии и личната свобода е едно, а откритото афиширане и налагането на ненужна и изкривена ценностна система съвсем друго. И когато държавата я няма като един коректив и рамка на обществено приети норми, то и обществото се изкривява. Може би донякъде обществото е водещо, защото то е основата на държавата. Точно срещу това нормално общество и държавност, са всички масови промивки на мозъци. Не осъждане на отклоненията, а поощряването им и даването на такава гласност, че всъщност не се чува нищо останало. НИЩО НОРМАЛНО!

    Виждащият, в страната на слепците е ненормален!

    Хомосексуализма, наркоманията, алкохолизма - нима са нормални? Бруталното насилие при съвсем малките? Това, че деца на 12 вече са правили по-извратен секс от това, което може да си помислиш ти, на 30+ години. Ролята на държавата е, чрез своите лостове да се намеси толкова осезаемо, че с течение на времето всичко това да е история и незначителна част от заобикалящата ни действителност. Статистическа нула. Но не това е целта, нали!

    Затова, все още нормално мислещите хора, са против различните. Защото целта на различните, не е просто да съществуват, а да променят средата в която живеят, според своите разбирания. Да асимилират норманите до своето ниво. Затова т.н. нови европейски ценности, нито за нови, нито са европейски, още по малко са ценности за европейското население. Те са раковите клетки, които ще унищожат познатото ни общество, ако ги допуснем да се развиват необезп
  • 25 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Диди":

    "Политиката или обществената среда не е виновна дали един мъж ще стане гей,или не"
    Нека да разсъждаваме върху думите ти, но да заменим "гей" със "дете садист" или с "12 годишен извратеняк".
    ... ами как да ти кажа, на 12 трябва да си дете, не садист, гей и извратеняк. И точно обществото, държавата и политиката която тя води, са те направили такъв. Ти не си се родил такъв! Ти си станал такъв, под насочено чуждо влияние и привиден свободен избор.

    Имаме различна гледна точка. За мен твоята е много повърхностна и еднопосочна. Ако трябва да се огранича, само в твоите разсъждения, вероятно ще споделям твоето мнение, но уви, за мен то е просто повърхността, на една прикрита с добри думи, нелицеприятна реалност, поставяща основите на кофти бъдеще.
    "Пътят съм ада е постлан с добри намерения"
    Спирам да пиша! Ако си ме разбрала, разбрала! :)
  • 26 antimediator

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Ей, няма начин да е пропаганда статията!
  • 27 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    на какво са способни платените руски подлоги еи.при гладомора ссср убива поне 6 милиона човека с глад от които 100 хиляди българи.и се почва че съм лъжец че прииначавам :)),че и американците ги правили тези работи в америка :))),и че имало вече еднополови бракове ,което не знам ква връзка има с гладомора ама да става приказка.накрая се оказа че сме били и много проспериращи при организаторите на гладомора :).нека продължим обаче с фактите .след идването на комунистите на власт в русия са унищожени две от трите български групи там ,убити са над 100 хиляди българи при гладомора,а поне още 20-30 хиляди при унищожаването тотално на кримските и таврииските българи,както и на политимиграцията в ссср.освен това по съветска директива тук в българия са избити поне още 30-40000 човека ,а поне милион са репресирани ,та тва са фактите само от реалните деиствия за вдигане на жизненото ни равнище при комунизма.особено голяма е патологията при хората дето си мислят че тва е нещо добро!
  • 28 азсъм

    1 1 Отговор
    Някой направи ли си въобще труда да прочете, че това е времето на Голямата депресия по целия свят - започва 1929 година в САЩ? В САЩ има около 5 мил. умрели от глад. Хубаво е преди да се дрънкат политически безмислици, да се прочете нещичко

    Коментиран от #29

  • 29 Кракра

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "азсъм":

    Ако може да посочите достоверни данни за умрелите от глад в САЩ по време на Голямата депресия. Така хвърлени в пространството цифри като 5 милиона звучат несериозно.
  • 30 Заблуден народ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛНО":

    Престъпна е властта в Москва, а не в Киев. Тя заграбва чужди земи, зъби се на целия свят и изпраща отровите ли.
  • 31 Николай

    2 1 Отговор
    "През ХIХ и началото на ХХ в. Украйна е житницата на Европа"??? Ало?!? За каква Украйна говорите през 19 и началото на 20-ти век? Та вие и македонистите надминахте в лъжите си! Комунистите измислиха украинска нация и Украинска република чак през 1917 година и не се излагайте повече с подобни глупости. Не всички са 15-20 годишни хлапаци, които да ви вярват сляпо на измислиците. А голодоморът е проблем на целия СССР, не само на тия, дето чрез него искат да си утвърждават националната идентичност!
Новини по държави: